Kriebels

Terwijl wij druk zijn met onze eigen kleine projecten, voel je in de stad de koorts stijgen voor dat ene, jaarlijkse enorme ‘project’.

De Vierdaagseweek komt eraan. Dat voel je en dat zie je, op steeds meer plekken in de stad. Ook in het nieuws, trouwens. Zo las ik een bericht dat NS en Arriva vanaf komend weekend extra treinen gaan inzetten richting Nijmegen, voor bezoekers aan onze Vierdaagsestad. Kom je met de trein naar Nijmegen dan wacht je op het station al een feestelijk onthaal, als we de berichten mogen geloven. Lees maar (klik hier).

We zien het ook hier vlakbij, aan de Sint Annastraat. Daar staan al oude bankstellen en stoelen en er zijn plekken met lint afgezet. Vooral door aanwonenden en bijvoorbeeld door RadboudUMC (dat ligt aan de Sint Annastraat). Allemaal willen ze een goeie plek hebben bij de intocht. En het grappige is: dat afzetlint, is alleen maar symbolisch. Niemand heeft wettelijk recht op zijn plekje. Maar heb je eenmaal een plek afgezet met bankstel of lint? Er zal niemand zijn die dan zo’n plek inpikt. Het gaat allemaal vriendelijk en vredelievend. En ook grappig: al die bankstellen en stoelen mogen na de Vierdaagse blijven staan, ze worden dan gratis opgehaald door grofvuil.

De Sint Annsatraat is lang en het is de weg van de intocht, die op de laatste Vierdaagse wandeldag (vrijdag 21 juli) Via Gladiola heet. Overal op die Via Gladiola, staan uitbundige mensen de wandelaars aan te moedigen bij hun laatste (soms heel zware) stukje op de wandeltocht. Dat aanmoedigen gebeurt met muziek, lekkers, spandoeken, vlaggetjes, van alles. De Sint Annastraat heet elk jaar bij de intocht Via Gladiola, omdat de Vierdaagsewandelaars op de laatste dag gladiolen krijgen. De Vierdaagsebloem. Krijgen ze die bloemen niet van hun eigen vrienden en familie, dan wel van onbekende toeschouwers. Overal kan je ze namelijk kopen in de stad en het is de bedoeling dat je ze weggeeft aan wandelaars. Dat gaan wij zelf ook doen trouwens. Met een grote bos willen we langs de Via Gladiola staan en wandelaars die nog geen bloemen hebben een gladiool geven met een kaartje eraan (dat we natuurlijk zelf maken).

De Vierdaagse is het grootste internationale wandelfestijn ter wereld. En de bijbehorende Vierdaagsefeesten, die zaterdag beginnen, vormen het grooste (en verkozen als meest sfeervolle en sympathieke) gratis evenement van het land. Niet zo gek, dat het de stad op dit moment al zoemt en zachtjes gonst. Er komt veel bij kijken, waaronder anderhalf miljoen bezoekers elke dag. Dit jaar zijn er vier kunstenaars die de Vierdaagsekoorts van deze dagen in de stilte voor de storm, verwerken in hun kunst: klik hier. 

Terwijl wij ons hier bezighouden met onze eigen zaakjes (o.a. een online magazine dat vrijdag klaar moet zijn), verheugen we ons op wat komen gaat. We willen er, op onze manier, van meegenieten en op bescheiden wijze bijdragen aan de mooie sfeer die Nijmegen tijdens de Vierdaagse uitademt. Net als vroeger in de kinderjaren (van Kiki) toen we langs de kant van de weg stonden met snoepjes en koekjes voor de wandelaars en ons moedertje op de fiets meereed als EHBO’er (ze was verpleegkundige van beroep).

De Vierdaagse, dat is iets dat je niet meer van je afschudt als je er mee bent opgegroeid. En dan maakt het niks uit of je ‘m zelf ooit gelopen hebt of niet; het zit in je hart, heel simpel. En als in/bij Nijmegen je wortels liggen, krijg je gewoon van tevoren al de vierdaagsekriebels. Trouwens: wij allebei. Een feestelijk gevoel.

We wensen iedereen die meedoet met de Vierdaagse – feestend, organiserend, ondersteunend, aanmoedigend en natuurlijk wandelend- een fantastische tijd!

Dejan & Kiki

 

 

 

 

PS: benieuwd geworden? Kijk vanaf dinsdag 18 juli (als de wandelaars starten) op tv naar Het Gevoel van de Vierdaagse. Tot en met vrijdag 21 juli bij de KRO-NCRV op NPO 1 om 19.25 uur. Het geeft een beetje een beeld…