Kookproject Bij ons aan tafel [dex]

 

Bij ons aan tafel

een besloten project met een ‘open hart’. Mensen bij elkaar brengen in een warme, fijne atmosfeer en laten genieten van samen lekker eten, dat is het doel. Dit kookproject loopt al sinds 2010, met enkele pauze’s door o.a. verhuizingen. Sinds 2022 brandt het vuurtje weer. Om de paar weken fabriceert Kiki, die dol is op koken, met extra veel liefde een lekker maal. Comfort food, zoveel mogelijk passend bij het seizoen.

Kookstijl

Kiki kookt zoveel mogelijk met biologische spullen. En vegetarisch. De opmerking “ik mis het vlees helemaal niet in jouw maaltijden”, is al vaak gevallen. Dat komt omdat er veel aandacht is voor de smaak umami, de 5e smaaksoort naast de vier smaken zoet, zuur, zout en bitter. De naam umami werd bedacht door de Japanse professor Ideka. Umami wordt vaak geassocieerd met de Oosterse keuken maar denk ook aan bijvoorbeeld de rijke, diepe smaken van een hele goeie Italiaanse pastasaus. Umami is bij het koken voor bij ons aan tafel vooral een ‘ronde volle’ smaak.

De maaltijden bij ons aan tafel bestaan vooral uit soep met van alles erbij (o.a. zelfgebakken brood) plus een voor- of nagerecht. Soep is verwarmend, letterlijk en figuurlijk. Het is soul food. Troostvoer, zelfs. Bijna iedereen wordt blij van een kom dampende, lekker kruidige, hartige en vullende soep. Soms zal het misschien iets anders zijn, maar soep heeft meestal de hoofdrol. We sluiten altijd af met koffie, thee en een kleine lekkernij.

Hoe werkt ‘t

Denk je bij het zien van het menu daar heb ik zin in dan schuif je gezellig aan. Je mag ook iemand meenemen; een vriend(in), buur, kennis, collega, kind, familie. Diegene moet ook worden aangemeld. De kosten zijn zo laag mogelijk – voor iets minder dan een kop koffie + taartje in de stad, heb je bij ons aan tafel een met liefde bereidde maaltijd en koffie met iets lekkers na. Doel is om uit de kosten te komen, dit kookproject heeft geen commercieel karakter.

Menu’s en data 

Donderdag 26 januari – winterfeestje!

Om te beginnen 
carpaccio van rode wijn-stoofpeer en rode biet. Gegarneerd met zachte geitenkaas, hartige honing, rucola en geroosterde amandel

In de hoofdrol
Romige pittige kaas-mosterdsoep met knolselderij en bieslook

Erbij
zelfgebakken brood met peterselie-citroenolie
 
Puntje op de i
Creme van witte chocola, met in witte wijn gestoofde peertjes, bestrooid met gekarameliseerde pecannoot
We sluiten af met koffie / thee en een kleine lekkernij

Datum: donderdag 26 januari
Tijd: van 18 uur tot ± 20 uur 
Kosten: 5,- p.p. voor de maaltijd. Een glas wijn kost 1,- en een sapje 0,50. Water, koffie, thee + lekkers zijn gratis 

Zin om aan te schuiven? 
Mail naar: bijonsaantafel@gmail.com 
Iemand meebrengen? Gezellig! Diegene moet wel op tijd worden aangemeld