Knutselhut

Timmer de timmer, knipper de knip, plakker de plak, giechel de giechel (en ik moet iets kwijt).

Hier bij Boslust-boomhut zijn we de laatste dagen van alles aan het knutselen. Voor sint, kerst en advent. Voor elkaar, voor ons samen. Soms openlijk, vaker heimelijk in onze eigen werkhoekjes. Er hangt een feestelijke snuf geheimzinnigheid in huis.

En dan buiten de mist -is dit de eerste snuf winter?- en in huis  de geur van gluhwein, dennengroen (adventskrans), speculaaskoffie, chai latte… Fijne tijd, ook dit jaar.

Ik snap dan ook niet dat door bijv. een meneer Gommers (en anderen) wordt gezegd: ‘We moeten kerst maar een jaartje overslaan’. Hoezo? Is het dan GEEN kerst als je niet kan wintersporten of als je niet met minstens met 10 man aan tafel zit? Wat een rare uitspraak. Onhandig ook trouwens.

Het is elk jaar kerst, de dagen en de geschiedenis houden geen rekening met pandemieën. Tuurlijk, hoe je dat viert kan bepaald worden door de omstandigheden en door adviezen of maatregelen. Maar zeg dan iets van: ‘We moeten kerst dit jaar op een andere manier vieren’. En ja, het is voor sommige mensen super verdrietig dat ze kerst niet samen met een dierbare kunnen zijn. Zoals dit soort dagen elk jaar voor bepaalde mensen verdrietig kan uitpakken, niet alleen nu. En niet alleen met kerst.

Misschien kan kerst een jaartje anders vieren sowieso geen kwaad. Even een tandje terug. Wie weet, is deze kerst wel de leukste ooit omdat je weinig kan, daardoor niks moet en een ‘kleine vredige kerst’ viert…?

Kerst overslaan? Dan zouden mijn lief en ik -met elk jaar 1 kerstdag met z’n tweetjes en een dag met klein, knus bezoek- dus kerst elk jaar overslaan…?! Omdat we ons niet met de meute op skivakantie begeven en omdat we niet (zoals de Margriet, de Libelle, VT Wonen, De Allerhande, de tv en andere commercie ons dicteert) met 18 man tafelen? Wat een gebrek aan creatief denken.
Omdat wij geen zin meer hadden om mee te doen aan de standaard normpjes, geen zin meer hadden in gepuzzel en gezucht met de familie en omdat wij kerst eigenwijs (klein en toch uitbundig) vieren, slaan wij dus in feite volgens de geldende protocollen, kerst elk jaar over? Nou, niet dus. Ik vind u hartstikke aardig meneer Gommers, echt waar, maar hier slaat u het plankje toch even mis.

Dat wilde ik even kwijt.
Wat ik trouwens ook kwijt wil: het is toch van de zotte dat er gisteren overal drukke winkelstraten waren vanwege dat idiote black friday, terwijl de horeca alsmaar dicht moet blijven?! Ik snap niks van deze inconsequenties en vind het uitermate pijnlijk voor die branche. Intussen: leve de tentjes die er een creatieve draai aan weten te geven. En juist DAT zou meneer Gommers moeten roepen: ‘We moeten kerst anders vieren, dus even niet naar Oostenrijk of met de hele familie, maar doe het dit jaar klein en fijn. Kies een lekker eettentje uit en laat ze daar zalig voor je koken terwijl je er thuis bij de kerstboom van smult’.
Of ga een mooie wandeling maken en neem een koffie to go, haal wat hapjes af voor bij de kerstborrel, bestel een feestontbijtje.

Dan vieren we kerst dit jaar anders om o.a. de zorg te onlasten, maar steunen we intussen ook de horeca. Door kerst ‘over te slaan’, sla je de horeca -waar allerlei mooie initiatieven ontstaan voor die dagen- in feite ook over. En die suggestie vind ik bepaald niet solidair.

Speaking of horeca. Gisteren waren meneer Boslust-Boomhut en ik een middagje op pad. En nee, niet naar de binnenstad en niet naar de winkels, maar o.a. even naar ons favoriete buurtje (de Fransestraat, ken ik al uit mijn kindertijd).
Onze Freek Frummel had oppas van zijn grootste fan, Maartje. Zij vindt het heerlijk om een middag met hem samen te zijn en Freek is altijd dolblij als ze binnenkomt. En wij kunnen even op pad zonder de boef.
We scoorden koffie to go met lekkers erbij, bij Mi Barrio. Wat een leuke tent! Ze zijn open voor afhaal, en dat is niet alleen eten maar dus ook koffie. Slim en super.
We hadden een gezellig gesprekje met de eigenaar, lieten ons verleiden om het plan te maken voor kerst daar ons eten te bestellen en streken neer aan een tafel en bank buiten op het pleintje. Het restaurant en terras zijn uiteraard dicht, maar even zitten om je lekkers op te peuzelen aan een openbare picknicktafel is een prima alternatief. Die versgebakken wafel… to die for!

Echt, als je even tijd hebt: zoek die plekjes op die mooie dingen doen en help ze dit te blijven doen zolang het nodig is. Smeed plannetjes voor kerst die WEL veilig en feestelijk zijn en maak er iets van als het even kan. Maak anderen blij met de lichtjes in je tuin (er komen steeds meer initiatieven voor gezamenlijke kerstbomen in wijken, hoe leuk is dat!). Gewoon klein en fijn feestvieren nu groot(s) niet kan.

Hier zijn we in elk geval al begonnen. Met ons stiekeme geknutsel, met de adventskrans waarvan morgen de eerste kaars mag branden, met lichtjes en mooie muziek. En het bevalt -zoals ieder jaar- hartstikke goed, dank u!

Tijd om af te ronden want wij gaan aan we aan de wandel door de mist en de schemer. Als we thuiskomen wacht ons weer geurige warme wijn. Alleen dit is al een winterfeestje.

Fijn weekend gewenst. Hou moed, blijf gezond en heb ‘t goed.

Vanuit mistig Nijmegen: ciao, tot gauw. 
Kiki


#Wintertijd

#Coronatijd
#Adventstijd
#Knutseltijd
#Creativiteit
#NijmegenThuisstad

 

✉️ Wil je reageren op dit bericht? Mail: info@kiki-dejan.nl

 

Foto’s
Bovenaan: onze adventskrans is klaar.
Linksboven: we genoten van koffie en lekkers buiten in de frisse wind.
Rechtsonder: het pand van Mi Barrio.
Midden: ik werd blij van een reep gluhwein chocola die vaak overal meteen uitverkocht is (elke dag maar een klein stukje hoor, het is verslavend anders).
Linksonder: winterbomen en daartussen feestlicht aan een gevel ergens bij ons in de omgeving
Rechtsboven: we hebben een nieuwe eettafellamp. Onze improvisatielamp gaf, nu we in het donker eten, te slecht licht. Die dient nu als leeslamp naast de bank waar ook nog iets nodig was. Deze booglamp is een uitkomst. We vonden ‘m eigenlijk saai maar hij is prima en we zijn er blij mee dat we weer kunnen zien wat er op de bordjes ligt.