Knalkleur, kaasfondue, kastanjes.

De mooierd hierboven is een romanesco en dat is het knappe zusje (of broertje) van de bloemkool. Ik vind ‘t een juweel, dus mocht ie op de foto en hier in de hoofdrol.

Het zal even pijn doen om deze prachtkool straks te slachten, oh oh… Maarja, we willen ‘m toch echt op ‘t bord hebben. We gaan de romanesco roerbakken en dan door pittige bulgur doen, met vis uit de oven erbij.

De schoonheid van zoiets simpels als een bloemkool (alhoewel, simpel…’t is gewoon eetbare kunst!) dat moet vereeuwigd worden toch? En een lekkere knalkleur op deze grauwe herfstdag kan ook al geen kwaad.

Fonduefeestje

Verder zaten wij van Boslust-Boomhut zaterdag uitbundig te genieten van een heerlijke homemade kaasfondue. Ik zou het recept hier delen als ik de fondue geslaagd vond. Nou, geslaagd dat was ie. Met tips uit de kaaswinkel en dit recept van Allerhande was de bereiding prima te doen.

Onze aanpassingen: wij gebruikten (op advies van de kaasboer) niet 3 maar 2 soorten kaas: Zwitserse gruyère en Friese emmentaler. Wat een gouden combi! Je neemt dan dus gewoon dezelfde hoeveelheid kaas als in het recept van AH maar dan verdeeld over 2 kazen. Liefst van allebei evenveel.
Verder gebruikten wij juist niet, zoals het recept aangeeft, zoete witte wijn maar droge witte wijn. De kazencombi is al vrij zoetig, en die heeft wat ons betreft geen zoete wijn nodig. Wij dipten verder niet alleen brood in de kaasfondue maar ook roosjes bloemkool, stengels bleekselderij, radijsjes en gebakken paddenstoelen (bij voorkeur kastanjechampignons, door de helft gesneden en even aangebakken).

Dat was een feestje, die fondue. En feestjevieren, daar zijn we goed in, ha!  Hebben wij geen feestdagen voor nodig (al zijn die ook leuk natuurlijk) want alleen al zoiets als een extra lekkere avondeet kan ons in hoera-stemming brengen. Ook het dagelijks leven wil gevierd worden, zelfs in lastige tijden.

Herfstcadeautjes

Over hoerastemming gesproken: nog zoiets, kastanjes. Lekker even gekookt en dan met zout: be-lach-e-lijk lekker! We hebben er zoveel geraapt de afgelopen weken, dat we nog een schaal in de koeling hebben staan en zelfs een flinke hoeveelheid in de vriezer. Ik ben niet verwonderd dat wij thuis in de eerste 10 jaren van de kindertijd zoveel kastanjes kregen: deze omgeving stikt van de kastanjebomen.

Invriezen, gewoon rauw, blijkt super goed te kunnen. Wij blij, want erg lang blijven ze niet goed. Hier in de wijk werden ze vaak platgereden maar we hebben een flink aantal weten te ‘redden’ van de ondergang. En we vonden er ook nog flink wat in het bos, het lag er in overvloed, heel speciaal…

Kastanjes zijn bonbonnetjes uit de bomen. En het pellen vinden we hier niet lastig maar leuk. Wij kruipen dan lekker met een schaal op de bank. Muziekje op, kaarsen aan, pellen maar. Meer zen kun je ‘t niet krijgen.

Ze zijn nu nog te vinden in het bos en de komende dagen is het best lekker wandelweer dus als je de kans krijgt… Hieronder wat tips voor wat je ermee kan doen. De afbeeldingen komen uit ons herfstboekje van 2012 (en de foto bij het raam is van vandaag. De kastanjes komen net uit de koelkast en zijn dus wat dof).

Ciao, tot gauw. 
Kiki

#HeerlijkeHerfst
#Seizoenenmeisje
#Haptips
#Tafelfeestjes
#LekkerPellen
#Herfstbboekje2012
#OnzeBoekjes