Kersttijd

Jongens nu mag ‘t hoor: het is kerst op blogje Boslust!

En ik heb meteen een leuk feestrecept voor je.

Het is een gerecht dat wij gisteren uitprobeerden en dat zo goed beviel dat we het willen maken voor kerst. Boeuf bourgignon. Maar dan natuurlijk vega, met als vleesvervanger een heel geschikt ingrediënt: jackfruit. Dat is een nogal neutraal smakende fruitsoort die er (in blikvorm) uitziet als ‘pulled chicken’. Maar dan alsof het van super malse kip is gemaakt, erg goed van textuur. En nog een voordeel: jackfruit neemt de smaken die je aan het gerecht toevoegt heel intens op.  Op deze site kan je iets meer lezen over jackfruit als vleesvervanger.

Op onze trouwdag (september 2008) hadden we aan het begin van onze feestavond eerst een borrel en diner in kleinere kring. We hadden hetzelfde menu voor iedereen en dat was Boeuf Bourgignon (vlees en vega). Die was zo waanzinnig zalig! En de boeuf die we gisteren maakten, leek er enorm op dus die mag met kerst hier weer op tafel. We doen er hasselback aardappel bij, lekkere zachte aardappelpuree, gegrilde groene asperges en stoofpeertjes. Een klassiek maaltje in een fris en fruitig jasje.

Dit is dat recept van de vega boeuf bourgignon.  Ik zou er alleen wel echt goeie vega spekjes voor gebruiken, die van de Vegetarische Slager. Vind ik persoonlijk veel lekkerder dan die van Veggie Chef.

Onze boomhut

Zondag stond ons stekkie in de ‘krant’: In de Buurt Nijmegen. Het was leuk om hier aan mee te doen. Ik vind het ook heel leuk om bij anderen binnen te kijken, vooral via deze rubriek, omdat je meestal ‘real life’ plaatjes ziet. Geen instagram plaatjes van allemaal dezelfde kamers en stijltjes maar echte foto’s van echte huizen. Heel eigen. Daarom vonden we het leuk om ook een inkijkje te geven in ons huis.

Toen we het artikel zagen, waren we toch wel een tikkie trots op onze boomhut. De titel – De eerste avond was er een met een lach en een  traan– is wel wat aan de sentimentele kant (niet onze tekst). Die tranen zijn wel gevallen maar dan vanwege de moeheid en het achterlaten van een dierbaar huis in Dieren, en dat hebben wij niet verteld aan In De Buurt.
Maar we vertelden wel dat we een kaarsje hebben gebrand die avond voor Joop, de vorige  bewoner van ons appartement. Joop had het hier allemaal zo liefdevol op laten knappen, en niet lang daarna verongelukte hij. Dat was een droevige gedachte, en tegelijkertijd waren we dankbaar dat we zijn paleisje mochten overnemen. En daar wordt dan in de titel een lach en een traan bij gedaan, oh oh. Maar dat is de creatieve vrijheid van de schrijver en terecht.
Hier (nogmaals) de link naar het artikel.

Kerstboom in de boomhut

Hij staat! De kerstboom is mooi, lekker retro, haha en zo knus! Het is fijn om in het kerstboomhoekje te zitten en te turen in de bomen buiten. Plaatje draaien, dennengeur opsnuiven en een koppie thee erbij: fijn!

Vanmiddag gaan we weer op jacht naar een kerstboom. Een kleintje voor in de werkkamer. We hebben onze werkplekken versierd met kerstspulletjes en daar hoort nog een boompje bij. Met gekleurde lampjes, want lekkere kerstkitch mag natuurlijk ook. De boom in de woonkamer is wat beschaafder gebleven, deze in de werkkamer mag lekker kermis-knallen.

Hieronder nog wat plaatjes van onze hoofdboom, jaja! En van ons sinterklaasavondje, dat beregezellig was. We hebben heerlijk gesnoept van sintlekkers en genoten van elkaars knutselcadeautjes, grapjes en gedichtjes. Ik maakte ook nog gedichtjes voor 2 vriendinnetjes en mijn nicht, bedoeld als opstekertjes, ik vond dat zij dat wel konden gebruiken. Er kwamen 2 gedichtjes terug als reactie daarop, zo leuk! Echt een sintsfeertje, lekker guitig. Ja en dan is het daarna ook hier toch wel van: Sint eruit, kerst erin, ha!

Ik ga afronden want er wacht nog boekje-werk. Over ruim een maand moet ons volgende troostboekje af zijn, een wintereditie. Weer in een oplage van duizend boekjes, voor alle cliënten van zorgorganisatie Attent. Fijn om dit werk weer te mogen doen.

Ik hoop dat je gezond blijft, dat de verlenging van de maatregelen er niet al te heftig inhakt voor je, en dat je, als je het kan missen, lekker eten afhaalt bij (je favoriete) horeca. Wij gaan zondag het kerstmenu voor eerste kerstdag bestellen bij Mi Barrio in Nijmegen. We willen maandag naar de markt gaan en dan ook nog kijken of er ergens horecatentjes zijn in de stad waar je koffie to go met lekkers kan halen. Alles om de creatieve oplossingen van de horeca te steunen en toch een beetje te genieten van andermans lekkers. Geen winkelbezoek voor ons, wel bezoekjes aan dingen die buiten zijn. Zaterdag ga ik met vriendin Anette naar Feest van Licht bij museumpark Orientalis. Is ook buiten voor het grootste deel, en dat beetje dat binnen is dat hebben ze ingedeeld in tijdvakken en doen we snel en kort.
Orientalis is een mooi museum, staat ook op omvallen maar kan met dit Feest van Licht toch weer wat inkomsten binnenhalen.

Kerst vieren wij klein en knus, zoals elk jaar. Een dag met z’n tweetjes, een dag met mijn nicht samen, inmiddels is dat een beetje traditie geworden.

Ik vind het nogal schraal overkomen dat zoveel media en mensen denken dat kerst alleen gezellig kan zijn als je met veel bent, en blijf me daarover verwonderen. Het is erg voor mensen die nu niet met familie samen kunnen zijn, mensen die nu (extra) alleen zijn, het is nog erger voor mensen die door corona (of andere redenen!) iemand verloren hebben, en het is hartstikke sneu voor mensen bij wie de kerstplannen helemaal in duigen vallen.
Maar dat kerst geen kerst is als je het klein en knus houdt, is een armoedige opvatting. Dan denk ik stiekem wel: kennelijk is diegene die dat schrijft niet gewend om in het leven van de subtiele, kleine dingen te genieten. Zonde en droevig, je mist ontzettend veel dan…

Door de dingen die wij gaan doen, houden we het zo corona veilig mogelijk en is het toch een feestelijke tijd. Ook steunen we plekken die het hard nodig hebben en dat geeft een goed gevoel. Ik hoop dat mensen die veel geld te besteden hebben, extra veel uitgeven in en aan de horeca nu. Dat zijn wij niet, al zijn we zeker niet arm en kunnen we comfortabel leven. Maar wij moeten wel keuze’s maken en dat doen we met veel plezier.

Tot zover maar, het wordt anders wel een heel lange ‘afronding’. Foto bovenaan: de hertjes in het Goffertpark. Ik vond ze zo lief kersterig, al is de foto technisch waardeloos natuurlijk. Maar dat vergeef je me hopelijk, ha! Hieronder nogmaals bij wijze van knus kerstbadje, ons mooie boompie. Meer foto’s van kerst in huis volgen nog.

Vanuit Nijmegen: fijne dag nog, hou goeie moed en blijf gezond.
Kiki

#Kersttijd
#Knusenklein
#MaakErWatVan
#OnzeBoomhut
#Thuisstad
#Coronatijd
#Feestmeisje