Kersttijd

Het is fijn in de stad en in huis! 

We waren gisteren in de binnenstad voor wat boodschappen (o.a. kaarsen kopen en goddelijke kaas bij de Wit) en het is echt feestelijk, met het kerstlicht overal.

Het kersthert is dit jaar verhuisd van de Waalkade naar ingang Kronenburgerpark en Lange Hezelstraat. En verderop staat een guitig Rudolphje met een rode snuit. Hier met mijn lieve mannen erbij. 

Op de Grote Markt in onze stad begint dit weekend Serious Request met het glazen huis, dit jaar voor ALS. 

Intussen in huis

We hebben de kerstboom veranderd. De gedroogde sinaasappelplakjes vonden we toch niet zo leuk in de boom (wel op tafel!) en de grote vintage jul bocken / Zweedse kerstgeiten (Marktplaats oogst) stonden er een beetje lullig bij op de grond. Die wilden gewoon in de boom klimmen, om daar lekker te knabbelen aan de takken. We hebben ze maar hun zin gegeven. Beesten blij, wij blij.

Linksboven: boom met bocken. Ernaast een nieuwe plantenbak die ik heb gekocht, voor straks als de kerstboom weer weg is en het zo kaal voelt. Daar komt dan een nieuwe plant in. Maar voor nu, wordt de plantenbak anti kraak bezet door onze Jasper (rechtsonder). Die gaat er vooral in als ie zich wil poetsen (‘in bad) maar na 5 minuten stapt ie er toch weer uit, te klein. Gelukkig maar, dan hoeven we straks als er een plant in moet, onze kraker niet uit te zetten. Rechtsboven: er mochten 2 kaarsen aan op de adventskrans. Inmiddels haalt de tijd mij gewoon rücktsichslos in, want morgen is het 3e adventszondag en gaan er dus alweer 3 kaarsen aan. Linksonder: na flink struinen door de stad, met de voetjes op de bank samen met onze Freek. 

Ik sluit maar weer zoetjes aan af. De gewrichten in mijn rechterpols en hand zijn ontstoken (reuma), typen gaat heel langzaam en lullig vandaag. Niet leuk, wel wat ik gewend ben sinds mijn 30ste. En dat wordt er allemaal niet milder op. Een dagje struinen gisteren, betekent vandaag een dag vol handicaps. Dat geldt ook voor restaurantje en winkeltje spelen, dat ik afgelopen dinsdag met heel veel liefde heb gedaan. De gasten werden er weer heel blij van, dan ik dus ook! Er werd gesmikkeld, er waren leuke gesprekken en in mijn winkeltje werd weer flink gekocht, hoe leuk! Allemaal cadeautjes. De dagen daarna was ik een heuse kneus, fysiek. Maar in de bol juist niet! Hier wat foto’s.

Linksboven: zelfgemaakte kopjes met vogelvoer en een stokje waar de lekkerbekjes op kunnen zitten. Ik heb vogelvetbollen au bain marie gesmolten, in het kopje gewurmd, stokje erin en ‘t hele boeltje aangedrukt. En nu zijn de meeste kopjes op reis naar diverse tuinen. Rechtsboven: ik smolt restjes kaarsvet om in piepkleine gebaksvormpjes te gieten, als kaarsje. En verder maakte ik kaars-kopjes van hergebruikt kaarsvet met hergebruikt lont. Het was big fun, kerstwinkeltje spelen!

Hieronder nog een lieve foto van onze knapperd van een plantenbak-kraker. Foto bovenaan: ook gekocht op Marktplaats, een feestkandelaar uit Zweden. De bedoeling is dat je appeltjes of mandarijnen prikt op de prikkers. Ik ben dol op dit soort traditionele attributen en we vinden ‘m prachtig! Straks mag ie op de kersttafel en mogen de (kerstboom)kaarsjes die erop zitten, aan. En nu…duik ik in bad. Kijken of dat niet-blije-lijf van mij dan weer wat minder boos wordt.

Vanuit onze feestelijke boomhut in Nijmegen: een fijn bijna-Kerstmis-weekend gewenst. 
Kiki