Kersttijd (4)

Bijna Kerstmis. Er hangt hier heel warme vleug feestelijkheid in de lucht. 

Aan ‘t weer hebben we de kerstsfeer niet te danken, het is dik vet herfst dat de scepter zwaait hier. Maar in de stad -en inmiddels ook op tv (we hebben ‘m op de achtergrond veel aan) hangt dezelfde feestelijke, warme, uitbundige en saamhorige sfeer als in de zomer, tijdens de Vierdaagseweek. Allemaal doordat Serious Request in de binnenstad op de Grote Markt al sinds zondag actievoert voor Stichting ALS. En dat leeft enorm.

Bij de dj’s van 3FM, die nu in het glazen huis Nijmegen in hun 5e dag zitten met radiomaken en niet eten, is het een komen en gaan van enthousiast publiek en donaties. Het enthousiasme dat van de radio-tv afspat is zo aanstekelijk!

Wij zijn vanmiddag even de stad in gegaan richting glazen huis, omdat we ook een beetje support wilden tonen. Je kunt wel vol bewondering op tv naar al die mensen kijken die in je eigen stad -in weer en wind- hun steun en belangstelling tonen, maar we wilden er ook een -al is het maar piepklein- snufje aan bijdragen. De sfeer was echt top! Fijn om er even te zijn geweest. Op het moment dat wij er waren, werd er net een jongen geïnterviewd die -als actie voor stichting ALS- met een groep mensen van Scheveningen naar Nijmegen was komen suppen, in estafette. Er worden zulke leuke en mooie acties gehouden.

Ook mooi en leuk: intussen wordt steeds weer overal benoemd wat een topstad Nijmegen is. En terecht. De dj’s komen soms woorden tekort om uit te drukken hoe blij ze zijn om hier te zitten, deze week. Een van hen, zei gisteren: “het is dat ik geen telefoon mag hebben in het glazen huis, anders zat ik nu de hele tijd te scrollen voor een huis hier in Nijmegen”.
Ik zie, lees en hoor Nijmegenaren die supertrots zijn, niet-Nijmegenaren die tijdelijk een beetje verliefd zijn op deze stad en ik denk: wat fijn dat er zoveel anderen zijn die dat gevoel hebben voor deze stad. Toen mijn familie op mijn 10e Nijmegen verliet voor het werk van mijn vader, heb ik vervolgens 40 jaar -een altijd op de achtergrond aanwezige- heimwee naar deze stad gevoeld. Toen ik in 2012 -toen nog wonend in Amersfoort- aan een vriendinnetje vertelde dat ik eigenlijk graag terug zou willen, zei zij dat ik misschien deze stad ook romantiseerde doordat ik er kinderherinneringen aan had en die zijn nooit helemaal van de realiteit. Een heel terechte gedachte. En toch…Ik voelde diep van binnen dat Nijmegen voor mij iets heeft dat ik elders altijd miste. En ik wist gewoon dat ik ooit weer terug wilde zijn hier.

Vanaf de dag dat wij hier weer kwamen wonen in 2020, bleek mijn gevoel te kloppen. Er is iets hier, dat ik nog nergens anders heb gezien en gevoeld. Dat werd extra feestelijk merkbaar toen wij ons afgelopen zomer onderdompelden in de Vierdaagse-achtbaan. “Nijmegen really seriously rocks” was de conclusie van mijn lieve Dejan. En nu, met Serious Request hier -en hoe de stad zich daarbij manifesteert en hoe die dj’s daardoor gegrepen worden en opgetild- weet ik het gewoon: Nijmegen was en is een heel speciale stad.

Dat komt niet op de laatste plaats door de studenten. Met de Radboud universiteit en de Hogeschool stikt het hier van de studenten. Een van de glazen huis dj’s zei het gisteren toen er weer een nacht met feestende studenten bij het glazen huis op zat: “er zijn hier meer studentenverenigingen dan inwoners, bizar wat hier gebeurt”. De studenten zijn super trouw in hun steun en belangstelling deze dagen. In regen en storm staan ze op het plein te hossen in het diepst van de nacht. Dezelfde studenten die in de zomer bij de Vierdaagse ‘s morgens in alle vroegte -beschonken, dat wel- de vroege wandelaars staan aan te moedigen. Die studenten staan garant voor feest hier! Maar ook overdag is het druk bij het glazen huis. Schoolklassen komen langs met acties, mensen van buiten Nijmegen, inwoners van de stad; alles staat hier.
Snufje feestsfeer meepikken? Check de livestream: klik hier.

Het ligt niet aan mijn gekleurde kinder-herinneringen, dierbaar vriendinnetje. Het blijkt gewoon de werkelijkheid: Nijmegen is echt die unieke, warme prachtstad. En laten we hopen dat 3FM Serious Request & stichting ALS zondagavond bij de finale dezelfde conclusie kunnen trekken, zodra het eindbedrag bekend wordt gemaakt.

Ook doneren voor stichting ALS? Klik hier.

Fijne bijna-Kerstmis-vrijdagavond. 
Kiki

 

 

 

 

Bovenaan en hieronder: Nijmegen Grote Markt vanmiddag. De mooie oude panden vormen het achtergronddecor van het glazen huis. Daaronder: buiten is het guur, maar de sfeer zit er super stevig in! En ja, thuis…behaaglijk binnen, gordijnen een beetje meer dicht; helemaal kerst-knus.