Kersttijd (2)

Goede doelen.

Wij doen niet aan cadeautjes met kerst maar geven dat geld uit aan een goed doel. Dit keer zijn het twee goede doelen.

Serious Request voor stichting ALS

In onze stad staat dit jaar het glazen huis van 3FM Serious Request, het goede doel is stichting ALS. De verhalen over deze ziekte klinken heel heftig; een monsterlijke, onherroepelijke ziekte. Wie die diagnose krijgt, hoort dat hij/zij er -meestal over niet al te lange tijd- aan dood zal gaan. En dat, vaak ook in niet al te lange tijd, de achteruitgang zal starten. Het leest en hoort eigenlijk gewoon hopeloos, deze ziekte.

“Ik wil geen enkele ziekte tekortdoen maar dit is wel de meest mensonterende ziekte die er is”, roept een van de 3 opgesloten dj’s van 3FM. Los van dat deze zin taal-technisch niet helemaal handig is, lijkt het me onnodig om je te verontschuldigen voor de conclusie dat ALS erger is dan wat dan ook. De urgentie die deze ziekte vraagt, is super goed invoelbaar en dat geldt duidelijk voor heel veel mensen. Daarom krijgt deze editie van het glazen huis volgens mij ook zoveel support.

Overal hoor en lees je dat mensen ook het gevoel hebben dat deze glazen huis editie weer veel meer leeft dan het de afgelopen jaren heeft gedaan. Op dag 2 (ze zijn zondagavond gestart) was er al meer gedoneerd dan vorig jaar op dag 4. Dat was toen trouwens in Amersfoort, waar wij ook gewoond hebben. Zijn we mooi de goeie kant op verhuisd, joe! In Amersfoort prima en leuk gewoond hoor samen. Maar Nijmegen, da’s (voor Dejan en mij) echt van een andere categorie. Een van de dj’s in het glazen huis riep daarstraks: “Nijmegen is MIJN stad hoor, niet normaal!”. Nou, dat denken we hier dus ook heel vaak. Er hangt ook een sfeer daar rond dat glazen hutje; top! We waren er maandag even en de stemming was heel ‘saamhorig’, het hele plein stond mee te blèren met de muziek. En ik keek vannacht, toen ik niet kon slapen, even live mee. Een lief volijk studentenfeestje was er gaande op de Grote Markt in onze stad. Terwijl de stad sliep, liep een groep die hard feestvierders (studenten) de polonaise op het plein bij het glazen huis. Voorop in de polonaise liep iemand met een fiets. Een bijna surrealistisch beeld, erg grappig. Wil je ook de live stream van Serious Request volgen? Klik hier.

Jeetje, zitten we alwéér trots te zijn op onze prachtstad! Ik ben gewoon 40 jaar verdwaald geweest in het land en nu alweer een paar jaar heerlijk thuis hier. Permanent dankbaar…

Anyway. Doneer je ook voor (of beter: tegen!) ALS? Klik hier.

Melief

Een ander goed doel dat ons ongelofelijk aan ‘t hart gaat, is dierenopvang stichting Melief. Maandag was er een item over in BinnensteBuiten. Twee mannen die, met steun van vrijwilligers, een enorme boerderij in Duitsland kochten om er een giga opvang van te maken voor dieren uit de bio industrie. Dieren die vreselijk mishandeld zijn en hun hele leven moesten afzien om vervolgens een gruwelijke dood te ondergaan, voor dat stukkie vlees op het bord. Melief probeert dieren op te vangen die op de een of andere manier konden ontsnappen aan dat lot. Maar die wel volledig apathisch, verwaarloosd, ontdaan van elke vorm van waardigheid. Bij Melief krijgen ze een tweede kans op een beter leven. Die mannen werken daar met hart en ziel, ontzettend hard voor. Ze vangen ook huisdieren op die niet ergens anders terechtkomen.

Ik ben heel blij dat BinnensteBuiten er aandacht aan heeft besteed en dat we toevallig die avond keken. We hebben meteen een donatie gedaan en een dier geadopteerd. En het bleek dat ook dit verhaal heel erg veel mensen heeft geraakt, want de website van Melief -voor donaties en steun- was een tijdje overbelast. Goedzo!

Wil je deze liefdevolle mensen ook steunen? Klik hier.

Fijne bijna-Kerstmis-dinsdag. 
Kiki

 

 

 

 

Foto’s
Bovenaan: besjes in huis. Op en top kerstgevoel! 
Hieronder: dit was de Grote Markt vrijdag, tijdens de voorbereidingen van SR glazen huis.