Kerst-knutsel-tip en meer

Woensdag 11 dec. 2019

It’s beginning to look a lot like christmas…

Zo cliché, zo guilty pleasure en zo leuk!
Ik geniet van steeds meer kerstkitch in huis en kocht in dat kader een paddenstoelenslinger voor in de kerstboom. Vond ‘m zo grappig dat ik er zelf ook een maakte. Zie foto bovenaan. Hieronder leg ik uit hoe ik de slinger maakte.

• Daarvoor tekende ik een super simpele paddenstoel op dik papier en knipte daarna uit datzelfde dikke papier 12 paddenstoelen • Vervolgens zocht ik servetten uit met verschillende prints, en gebruikte ik de ‘dik papier paddenstoel’ als mal om de servet erlangs te knippen • De ‘servet paddenstoel’ plakte ik dan op de paddenstoelen van het  dikke papier • Daarna maakte ik met de perforator gaatjes in de paddenstoelen • Ik smolt restjes witte  kaars au bain marie en dipte daar de ‘servet-papier-paddenstoelen’ in, met een sateprikker door  het gaatje • Ik liet ze even opdrogen aan de sateprikker terwijl ik ertegen blies. Droogt snel en je hebt dan stevige, goed beschermde paddenstoelen• Ik bevestigde de paddenstoelen  aan een draadje, maakte aan beide uiteinden nog een sierlijke knoop en hing de slinger in de boom.
Op de bovenste foto mijn zelfgemaakte slinger, op deze links de slinger die ik kocht. Duidelijk verschilletje in ‘netheid’ natuurlijk maar hé, who cares; ‘t wordt toch wel kerst, ha! Foto rechts:  elk jaar denk ik eerst: ik wil een kerstboom met alleen kaarsjes. Maar dat begint na een uur al te vervelen dan hup, komt ie weer helemaal  vol te hangen. Met allerlei oude versieringen die ik niet kan missen. En met vrolijk nieuw spul. Dus jahoor, ben weer blij met boom! En de husband ook, gelukkig 😉

Ik ga zometeen gemberkoekjes bakken. En wij moeten (of beter: mogen) straks ook nog een kerstpakket ophalen bij de zorginstelling waar wij ons boekjesproject voor zijn begonnen. Ook zo’n guilty pleasure, kerstpakketten. Toen ik nog docent was bij een kunstinstelling, was ik altijd best kritisch daarover. ‘Zonde van het geld, gebruik dat liever wat zinvoller, niemand heeft het nodig zo’n kerstcadeau’. Maar nu verheug ik me op het kerstpakket. Dejan ook. We hebben er ook hard voor gewerkt, haha! Nou ja, we hebben serieus best hard gewerkt eigenlijk…en vooral met veel liefde en zorg dat eerste boekje gemaakt.

We kregen al de eerste feedback via de event manager en dat was dierbaar om te lezen! Een groepje bewoners in Arnhem had het verzoek of er elke maand een boekje kan komen, zodat ze ze kunnen sparen, hoe leuk is dat! En een begeleider schreef er uitgebreid over aan de eventmanager (ik heb de tekst in die mail letterlijk overgenomen):

“Super leuk praat boekje om individueel of in groepsverband te gebruiken…. Ik heb het groepsgewijs besproken.
-Het gaf veel herinneringen, van oja.
-gaf veel gespreksstof.
-mooie foto.s
-stevig
-makkelijk te pakken, mee te nemen…
-met leuke humor tussen de regels
-handig in de hand.
– Letters mogen merkte ik wat groter…als ze zelf lezen.
Kortom, geslaagde actie hoor!!! Ik zeg vooral doorgaan , dan kunnen we ze verzamelen.
Superleuke activiteit mee gehad….het heeft ons verrast en vermaakt!!!

Dit is nou precies wat we hoopten te kunnen bieden. We verheugen ons nu al op de volgende ronde en het 2e boekje. De directeur had al tegen de eventmanager gezegd dat hij enorm baalt dat hij niet bij de presentatie kon zijn en de volgende presentatie alles eraan wil doen om erbij te zijn. Eigenlijk zou er geen nieuwe presentatie komen, alleen deze bij de start van het project. Maar we overwegen om toch nog een 2e presentatie te doen omdat het boekje als een ‘lopend vuurtje’ door de wandelgangen gaat. Mensen (bewoners en medewerkers) vragen zelfs of ze het kunnen kopen. Glunder glunder! Kopen: nee. Maar een  grotere oplage drukken en ‘logeerboekjes’ (te leen dus) maken: who knows…?

Een en ander om over na te denken dus (ook een groter lettertype) en om mee te nemen bij het ontwikkelen van het 2e boekje.

Voor vandaag zullen wij voldaan (en ook dankbaar) dat kerstpakket in ontvangst nemen en ons kersthuis binnenslepen.
Hieronder nog wat foto’s van afgelopen dagen en van kerstsnufjes in ons huis.

Kerstige groet,
Kiki 🌲

Bovenste 2 foto’s: vriendinnetje Annelies was maandag hier. Freek is dol op haar, zo lief! Ze kent Freek net zo lang als wij, want ik ging samen met Lies kijken in de puppykraamkamer toen Freek en broertjes en zusjes nog maar 1 maand oud waren. Misschien herkent Freek Lies daar wel van? Elke keer als ze hier is, zoekt hij heel lief contact met haar. Onderste foto’s: kerst in Doesburg. Lies en ik gingen daar maandagmiddag even naartoe, fijne sfeer in de stad.

Buitenste 2 foto’s: snufjes kerst in de gang. Dennenappel links midden: cadeautje van Lies gekregen, zo mooi! En daarnaast een tafereeltje op de eettafel.

Linksboven en rechtsonder: mandarijntje dat oud was geworden en niet meer goed te pellen doormidden gesneden en voorzien van kruidnageltjes: geurt heerlijk! De cocktailprikker-engeltjes waren ook al een kerstcadeautje van vriendinnetje Annelies. Zij brengt elk jaar cadeautjes voor ons mee voor onder de boom, zo lief…❤︎ Verheug me op ons nieuwjaarsdagje met Lies en haar lief.
De kaart linksonder staat op de boekenplank en was een advents-kalender-cadeautje van mij voor Dejan. Met een koekhart erbij van de Duitse kerstmarkt. Op de vintage kerstkaart rechtsboven schreef ik iets liefs voor hem en ik deed die in de brievenbus. We hebben elke dag feest hier, alleen al door de adventskalender! Ik doe de bijdrage voor de laatste dag, 24 december. En ik heb al een heel lief en super speciaal idee daarvoor…dat verklap ik uiteraard nog niet, maar ik misbruik het nu wel mooi effe als cliffhanger voor mijn blogje, ha! #fout! #maarwelleuk 😉