Vandaag 3 tips: 1 x kerst, 2 x prik.
Om met kerst te beginnen (wel zo gezellig). Veel kaarsjes aan; ik ben er als kind mee opgegroeid en Dejan en ik doen het nu zelf thuis ook altijd met kerst. Maar hoe knus en sprankelend ze ook zijn; ik heb al meerdere keren gelezen dat kaarsen ook gewoon vet ongezond zijn. Vooral als ze walmen. Veel fijnstof. En je moet ze natuurlijk ook niet vergeten, ha! Vooral kaars in kerststuk schijnt een notoire brandstichter te zijn. Dat zo’n stuk met uitgedroogd dennengroen, dan lekker in de fik vliegt. Nee, wil je niet.
Wil je veilig(er) genieten van kaarsen, let dan op deze dingen:
- hang een briefje op voordeur: ‘kaarsen uit?’. Dat helpt als je, beschonken en loom van het kerstdiner, buiten even een luchtje wilt scheppen, haha!
- maak kaarsen uit met een kaarsendover of een drupje water (evt. tussen je vingers), zo walmen ze veel minder dan wanneer je ze uitblaast
- zet een raam open als je (veel) kaarsen brandt, dat scheelt behoorlijk voor je luchtwegen
- Als je nou bij het kokkerellen je afzuiger consequent aanzet steeds, bespaar je daarmee weer flink op de fijnstoffen in je huis en kan er best een kaarsje aan, toch?
- Heb je een haard? Lucky you! Of toch niet…Een open haard schijnt namelijk al helemaal ‘t afvoerputje van huiselijke fijnstofproductie te zijn. Hij bezorgt niet alleen jouzelf de nodige troep in de lucht maar ook de omgeving. En da’s zwaar k…t, want hoe fijn en cosy is dan toch een open haard! Anyway. Heb jij een haard en steek je die aan, wees dan extra zuinig met kaarsen want je zit jezelf dubbelop te vergiftigen. Of neem ‘t er lekker van en doe de rest van het jaar geen kaars meer aan, oh oh… Hé, don’t shoot the messenger; ik heb ‘t allemaal niet bedacht.
- Zijn er ook nog gezondere, milieuvriendelijker kaarsen? Lees er hier meer over.
En geniet intussen ook een beetje van die paar dagen met lekker veel kaarsen.
Booster-tip
Dan die 3e prik. Raar maar waar: veel mensen worden voor een coronavaccinatie naar een plek gestuurd die verder weg is (vaak ook met een datum die ver weg is). Ik snap dat nog steeds niet: het geeft gedoe en ongemak, twijfelaars denken: ‘laat maar zitten, te ver weg’ en hiermee wordt ook nog eens reisverkeer gestimuleerd. Wat dan toch een beetje raar is, als je wilt dat er minder bewegingen komen en minder mensen in het OV zitten enzo. Maar laatst las ik (en ik weet helaas niet meer waar…) een gouden tip:
vul, bij het maken van een online afspraak, niet je eigen postcode in maar die van een plaats vlakbij jouw woonplaats.
Dejan heeft gisteren ondervonden hoe briljant die tip is!
Hij wilde een prik-afspraak maken (1963 was aan de beurt gisteren) en moest daarvoor, in januari, naar Wijchen of Duiven. Terwijl wij in een grote stad wonen -Nijmegen, 10e stad van het land. En terwijl er ook nog eens bij ons om de hoek, op loopafstand, een enorme prik-hal is geopend. Bizar toch?!
Toen herinnerde ik mij die gouden tip weer. Ik zei ik tegen Dejan: ‘vul effe de postcode van Malden in?’. Dat deed hij. Wat bleek: overmorgen al een prik-plekje, in die hal die bij ons om de hoek ligt…
Bizar, maar hoe fijn!
Of het ook voor kleinere woonplaatsen geldt, weet ik niet maar in elk geval was de tip die ik las dus geniaal. Dus als je ver weg moet voor een prik: probeer eens uit of de postcode invullen van een naastgelegen gemeente, je een betere optie oplevert. Met dank aan degene die deze tip heeft opgeschreven, ik geef ‘m bij deze heel graag door!
Verschil 3e prik en booster
Nog een tip: dit is misschien wel even goed om te weten voor iedereen die al in het najaar een 3e prik heeft gehad, net als ik. Dat was de prik voor ‘immuun-gecompromitteerden’. Mijn huisarts wees mij erop dat de 3e prik die ik in oktober heb gekregen, GEEN booster is. Die 3e prik was bedoeld voor mensen met ‘ernstige immuunproblemen’ (bij mij vanwege mijn Rituximab infuus) en dus pure noodzaak, geen extra boost, zegt de huisartsenpraktijk.
Een booster, zo heb ik me laten vertellen, is een stimulans om de -toch al aardige weerstand- een extra oppepper te geven. Wat natuurlijk voor iedereen (die dat wil) erg welkom zou kunnen zijn bij de huidige omikron variant. Maar de 3e prik van afgelopen najaar, was bedoeld als noodzakelijke basis. De huisarts zei: ‘je moet er vanuit gaan dat jij nu eigenlijk tegen delta beschermd bent, maar tegen omikron ben je beschermd alsof je 2 vaccinaties hebt gehad in plaats van 3. Onvoldoende dus. Je zult waarschijnlijk in januari worden opgeroepen voor een 4e prik, die dan voor jou als booster fungeert’.
Helder.
Dit verhaal werd trouwens ook bevestigd op de site van de Rijksoverheid. Het antwoord op de vraag: ‘heb ik na die 3e prik voor immuun-patiënten, ook nog een 4e prik nodig?’ was kort en duidelijk:
Ja, de 3e vaccinatie is onderdeel van de basisserie COVID-19-vaccinaties. Het is van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kan je 3 maanden na de 3de vaccinatie halen.
Als je dus ook in het najaar die 3e prik hebt gehad, denk dan niet dat je geboosterd bent; dat ben je dus niet (zegt men). Je bent als immuun-patiënt, pas na een 4e prik geboosterd.
Fijne bijna-kerst-winteravond gewenst en tot morgen.
Kiki