Ik mag weer!

Maandag 25 nov. 2019

Lekker koken voor het huisje, de boel gezellig maken en zoete cadeautjes verkopen. 

Dat laatste hoop ik dan maar, ha! Ik kan natuurlijk niemand het mes op de keel zetten en zeggen: ‘Kopen jij, nu!’
Oh oh, stel je toch eens voor…

Nee, ik zet bij de koffie met liefde mijn winkeltje op tafel, met daarin 5 cadeaudoos-huisjes (van Huisje Boslust). Gevuld met sinterklaaszoetigheid en een kaartje met gedichtje. Die zoetigheid bestaat uit 4 blokjes sinterklaasfudge met strooigoed, 4 blokjes sinterklaasfudge met cacao en 4 mini speculaaspopjes. Alles zelfgemaakt natuurlijk. En dan kunnen ze zo’n doosje kopen voor een prikkie, zodat ik uit de kosten ben. Een leuk cadeautje om zelf van te genieten of om weg te geven. ‘Ook super als schoencadeautje’, zei een vriendin. Goed idee! Onderaan een glimp van de doosjes met inhoud.
Ik stop nog meer in mijn winkeltje. We hebben winterboekjes over van 2 jaar geleden want toen kon de boekpresentatie niet doorgaan vanwege neurospook ellende, en misten wij het belangrijkste ‘verkoopmoment’. De overgebleven boekjes hebben we nu ‘in de uitverkoop gedaan’, en dat lukt best goed. Vanavond kunnen mijn gasten de boekjes, eveneens voor een prikkie en mooi ingepakt, ook kopen als ze willen.

Maar dat is allemaal spielerei, mijn belangrijkste missie: dat mijn gasten genieten en ontmoeten in een behaaglijk huisje. Het houtkacheltje gaat aan, en ik heb een sinterklaasmenu bedacht. Vooraf serveer ik een klein ‘cadeautje’ (bladerdeegflapjes gevuld met een feta-peterselie-spread en een dipsausje erbij) met een glaasje bisschopswijn.

Hoofdgerecht: stamppotje rode kool (met appeltjes natuurlijk) met sjalotjes gestoofd in een ‘speculaassaus’ en zelfgemaakte spekjes. Die maakte ik door tempeh in blokjes te marineren in een dressing met o.a. gerookt paprikapoeder. Daarna frituurde ik ze en straks gaan ze nog even in de oven om een beetje knapperig te worden. Goed alternatief voor de vleesspekkies, vind ik. Erbij een garnering van ‘pickled carrot’. Klinkt leuker dan gerfermenteerde winterpeen en is lekker joh! En mooi erbij voor de kleur. Bovendien: een sinterklaasmenu zonder winterwortel kan niet. Toet: speculaastiramisu en bij de koffie sinterklaasfudge.

Ik loop prima op schema en verheug me op deze avond in een naar sinterklaas-feest geurend huisje!