Ik mag weer

Koken voor genietende gasten. Lekker herfstig koken deze keer. 

In het najaar pak ik mijn kookproject altijd met plezier op, dan gaat de inspiratie weer volop stromen. Koken in de zomer is iets dat ik minder leuk vind. Hier eten we in de zomer best lekker, gezond ook maar wat ‘losser’ en met minder liefde voor het seizoen. De zomer is fijn, vooral door ons dakterras en de vrijheid om op de Vespa op avontuurtjes te gaan, maar de herfst en winter -met op de 2e plek het voorjaar- inspireren mij meer.

Het voelt zo fijn om lekker, vindingrijk en gezond te koken en me daarbij te laten inspireren door de seizoenen (met name dan dus de herfst en winter ;-)! Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen en dat we zo’n heerlijke woonplek hebben waar mensen met plezier komen. Mijn liefde voor koken, de seizoenen en onze prachtplek, wil ik allemaal graag delen en dat anderen ervan genieten is een feestje! Daarbij; er zijn vaak heel leuke, warme ontmoetingen in mijn ‘huiskamer eethuisje’, ook daar word ik heel happy van.

Dus hup, lekker weer aan de kook! En oh ja; winkeltje spelen, dat ook. Boekjes winkeltje en er komen nog wat kleine, leuke spulletjes te liggen. We gaan een gezellig winkeltje bouwen bij het huiskamer-eethuisje.

Dan heb ik nu nog een een handvol smakelijke tips voor je, gebaseerd op het menu voor mijn eethuisje morgen. Dat menu is warm, hartig, kleurig, kruidig en nootachtig. Herfst dus.

Voorafje is een salade van rucola met geroosterde pompoen, hartig gebakken paddenstoeltjes en een pittenmix, die ik ook even rooster. De pompoen moet je in kleine blokjes roosteren in de oven met een marinade van olijfolie en bijv. een snufje cayennepeper, wat honing, scheutje sojasaus. De hartige paddenstoelen maak ik op mijn eigen manier. Hoe, dat kun je lezen in een van mijn eerdere blogberichtjes. Klik hier (eerste deel recept knolselderij stamppot).

De hoofdrol is voor de soep: pastinaak-zoete aardappelsoep. Recept: Klik hier. Het recept is een prima basis, ik voeg er wel zelf nog het een en ander aan toe. Dat moet je zelf een beetje uitvogelen, gebaseerd op waar je van houdt.

Ik serveer de soep met gecrushte, geroosterde hazelnootjes, gemengd met een heel klein beetje roomboter en wat herbamare. En ik serveer ook peterselie-olie bij de soep. Makkelijk te maken: zakje platte peterselie met de staafmixer mengen met een snuf knoflookpoeder (minder heftig dan verse), wat zout en peper, olijfolie. Ik deed er ook een scheut arganolie bij, voor de noot-achtige smaak. Die olie drizzle ik over de kommen met soep en het is ook lekker om brood in te dippen.

Deze keer is het menu dus een voorafje gevolgd door een maaltijdsoep (met zelfgebakken brood) en daarna koffie met zelfgebakken speculaasbrokken. Dit –Klik hier– is een superfijn recept. Ik vind het nog lekkerder dan de kleine fijne speculaasjes en de brokken zijn makkelijk en snel te maken.

Voor vanavond heb ik trouwens een lekker drankje gemaakt voor manlief en mij: speculaasdrank. Weer eens iets anders dan chocolademelk. Je mengt een kopje volle melk met een snuf speculaaskruiden, een snuf kaneel, snufje rasp van mandarijn-schil, paar druppels vanille-essence en 1 tl bruine suiker. Even aan de kook brengen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Daarna of warm serveren of juist ijskoud.

Speaking of… Wat was Speculasies (op tv, afgelopen zaterdag) leuk! Echt een guitig extraatje om Sinterklaastijd met een lekkere knipoog te vieren (en intussen te grinniken om de belachelijkheid van het medialandschap).

Tot zover, ‘k moet (nee, MAG) weer verder in de keuken.
Fijne maandag nog.
Kiki