Jahoor ‘t is weer zondag. Tijd voor een herfstig blogje.
De foto bovenaan is een screenshot van een (stukje) bladzijde uit ons Najaarsboekje. Ik word er blij van, want het is een beetje een hug, zo’n zacht dekentje in warme, stemmige kleur. De blaadjes heb ik zelf getekend, althans: ik heb het blaadje een keer getekend (met zwarte fineliner) en dat is door mijn lief in negatief gezet, geel gemaakt en vermenigvuldigd in het ontwerp van het boekje, dus je ziet hier een en hetzelfde blaadje (ik heb trouwens ook nog andere blaadjes getekend voor in het boekje). Ons hele boekje is -dat is in elk geval onze bedoeling- een kleine, fijne knuffel. Of zoals iemand zei: “deze papieren omhelzing ga ik doorgeven als cadeautje”. Een groter compliment konden we niet krijgen.
Hé hallo jij!
Oh, wat is het een feestje dat de vliegenzwammen weer uit de grond piepen…! Dat je er een ziet en er naartoe wilt om ‘m te verwelkomen: ha, daar ben je, wat leuk! Deze hieronder was de allereerste die wij tegenkwamen. Bij ons in het park, vlakbij huis. Vers boven de grond, met nog wat aarde op z’n bolhoed. Wondertjes zijn ‘t…

Vandaag op mijn blog
De vierde herfstzondag alweer mensen, hier op mijn blog. Time flies… Een cliché like hell maar zo waar! Nou ja, we zweven dan maar gewoon een beetje mee met de tijd he, wat anders. Ik heb een kooktip, shoptip en een lunchtip (op herhaling) voor jullie. Die kooktip is niet voor Bourgondiërs, wel voor als je gezond, toch lekker, toch ook herfstig en vooral ook een beetje ‘maag-vriendelijk’ wilt eten. Maar nu eerst, zoals elke herfstzondag, de mooie herfst qoutes en een dito najaarsnummer.
☂︎☂︎☂︎
Elke boom die in de herfst vruchten voortbrengt, elke struik die vol met bessen hangt
is meer waard dan een man die zijn leven leeft zonder voordeel voor andere mensen.
Friedrich von Bodenstedt
☂︎
Herfst, het jaarlijkse ontslag van de zomer.
David Letterman
☂︎
De natuur schildert in deze herfstachtige dagen op een rijke en onvergetelijke manier.
John Burroughs
☂︎
Herfstsong van deze zondag: Forever autumn – Justin Hayward
De zomerzon vervaagt met het ouder worden van het jaar
Klik hier
☂︎☂︎☂︎
Herfstige hap
Momenteel probeer ik bepaalde voedingsmiddelen te mijden omdat mijn maag (sinds ik ging ophogen met de reuma-medicatie) best wel boos is. Ik vermijd ui en knoflook, vet (behalve olijfolie en sesamolie bij het koken), citrusfruit en scherpe kruiden zoals chili’s. Ook vermijd ik zoveel mogelijk zuivel en eet ik plantaardig (dit ook voor/tegen mijn reuma, dat doe ik al langer maar nu nog wat ‘strikter’).
Toch zetten we zoveel mogelijk herfstige, kleurrijke happen op tafel en dat lukt prima. Ik geniet enorm van gekookte en gepofte kastanjes, maar ook van veel pompoen, zoete aardappel, gerechtjes die verrijkt worden met miso, enz. Maar ook de kleuren op je bord helpen mee bij het herfstgevoel. Dit hieronder was in miso-agevesiroop-komijnpoeder gestoofde biet, geroosterde en daarna gestoofde bulgur met kurkuma en lichtjes gepureerde oranje linzen met wortel. Rijke combi, zonder allerlei extra smaakmakers die ik nu even niet ‘mag’ hebben. Dit is trouwens niet een eenpersoons bord, maar de schaal (met opschep-bestek) waar we het eten van opschepten op onze bordjes.

Alles is heel makkelijk te maken.
• Voor de bietjes: (gekookte) bietenblokjes in een wok met een beetje olie roerbakken, daarna een papje van 3 el misopasta met 1 el agavesiroop en 1 tl djinten (gemalen komijnezaadjes) door de bietjes roeren en ± 8 minuten zachtjes laten stoven.
• Wortel-linzen-stamp: intussen gekookte (oranje) linzen met blokjes gekookte wortel mengen met een beetje olijfolie en wat herbamare en dat lichtjes fijnstampen.
• Kurkumabulgur: de bulgur rooster je eerst droog in een ruime koekenpan zonder olie, totdat de bulgur goed bruin begint te worden. Dan een flinke plens bouillon erbij, zachtjes laten pruttelen tot de bouillon is opgenomen. Net zo lang nieuwe bouillon erbij doen totdat de bulgur gaar is. Intussen een flinke tl kurkumapoeder erbij, goed roeren en doorstoven tot bulgur klaar is. De gerechten serveren met blokjes (vegan) feta. Gezond en lekker!

Dan die lunchtip. Wij waren gisteren happen bij De Kantine van Bairro Alto. Het zusje van Bairro Alto in de binnenstad, maar deze Kantine zit bij ons in het stadsdeel (midden – Goffert-Hazenkamp). Het zit op de Gorterplaats aan het eind van de Groenestraat, aan de achterkant van de voormalige Splendor fabriek (waar gloeilampen gemaakt werden).
Het is een fijne plek, waar je heerlijk neerstrijkt na je boodschappen op de Groenestraat. We komen er graag.
Gisteren hadden we allebei een heerlijke herfstlunch. Dejan had desembrood met o.a. kastanjepuree en Taleggio kaas, ik had desembrood met smashed avocado, geroosterde flespompoen en een vegan sausje. De tomaten prikte Dejan van mijn bordje weg, want die moet ik momenteel ook even niet eten. Maar alles zo yummy! Ik had er een glas wortel-appel-gember smoothie bij en die was zo heerlijk dat ik er twee glazen van nam. De tuin van De Kantine van Bairro Alto is ook fijn. Wel te frisjes gisteren. Ik kan je deze plek -dat schreef ik ooit al eens en herhaal ik nu gewoon- enorm aanraden.
Struin je dan vanaf Kantine van Bairro Alto een minuutje door op het terrein, dan kom je bij Plaats Zes, een vintage woonwinkel. Smullen, als je van dezelfde dingen houdt als wij. We konden er dan ook niet met lege handen weggaan…

Het hondje…daar viel ik als een blok voor. Ik moest ‘m adopteren. En dus woont ie nu niet meer in de winkel maar bij ons thuis. Het vaasje is voor een planten-stek en de glaasjes, daar vielen mijn husband en ik allebei voor. Helaas hadden ze er maar 3, maar ze zijn te leuk om te laten staan. Voor een klein feestdrankje ofzo. Leuke winkel, ook weer een aanrader dus. En we werden blij van de herfstbomen tijdens de wandeling terug naar huis.

Dat was ‘m dan, voor deze 4e herfstzondag. Wij gaan koken, wandelen, ‘af-koken’, happen en er een knusse avond van maken.
Fijne zondag nog!
Bye, tot de volgende
Kiki
![]()