Herfst!(2)

Een handjevol tips voor heerlijk herfsthappen. 

Aaah de herfst…!
Kleurig, geurig, zalig. Geen seizoen dat mij méér inspireert tot extra lekker koken, dan het najaar.

Afgelopen dagen -toen eindelijk die twintigers op de weerkaarten verdwenen- maakten wij onderstaande gerechten, die de herfst op je bordje brengen. Ze komen bij ons zeker nog veel vaker op tafel, dit seizoen! Het zijn bestaande recepten, dus je krijgt van mij de links. Met een beschrijving erbij.

• Gevulde pompoen – Uit Paulines Keuken

Herfstiger kan bijna niet.
Hier zijn we géén fan van quinoa; die vervingen wij door bulgur.
Pecannoten waren we vergeten te kopen, walnoten hadden we wel in huis. Dat was lekker, maar ik weet zeker dat het met pecannoten wat subtieler wordt. Het is een machtig gerecht; zorg dat je trek hebt…

Klik hier voor het recept. 

 

• Stamppot met knolselderij, appel, paddenstoeltjes – AH Kookschrift

Een vleugje zoet door de appel en vooral heerlijk umami door de toegevoegde paddenstoeltjes, die je in vieren snijdt, goudbruin bakt (zorg dat het vocht verdampt is en dat ze goed droogbakken) en dan afblust met een scheut sojasaus. Die paddenstoelen doen wij er trouwens door als vervanging van de spekjes.
En verder voegen wij géén veldsla toe en al helemaal geen jus uit een pakje. De jus maken we hier heel makkelijk zelf, van 1 fijngesneden rode ui, goudbruin gebakken tegelijk met 1 fijngesneden tomaat. Als alles goed zachtgestoofd is, doe je er 1 eetlepel knapperig gebakken uitjes bij (toko, supermarkt). Alles afblussen met een flinke scheut sojasaus, scheutje agavesiroop en wat water. Even laten inkoken tot de gewenste dikte. Door de knapperig gebakken uitjes krijgt de jus een klein beetje binding. De tomaat verdwijnt vrijwel helemaal, maar geeft de jus en een rijke smaak, net als de sojasaus.

Klik hier voor het recept. 


Laat het je smaken!
Kiki