Herfst! (6)

Ladies and gentlemen, let the speculaas-tijd begin! 

Manlief is morgen jarig en ik heb op zijn verzoek een klassieke slagroomtaart voor hem gebakken. Met 3 lagen biscuitdeeg en ertussen room, lemon curd en frambozenjam, geroosterd amandelschaafsel en bovenop frambozen. Precies zoals de jarige lieverd het graag wilde. Ik gebruikte voor het biscuitdeeg dit recept: klik hier. En voor de vulling dit recept: klik hier.

Een echte zomertaart. Terwijl het echt herfst is… Maar: jarige job is de baas. Om die zomertaart een beetje herfstig te compenseren, bakte ik er ook speculaasjes bij. Bij ons is namelijk de verjaardag van Dejan het startsein voor de sinterklaastijd. Vanaf nu mogen we pepernoten. En speculaas. Dat was voorheen al vanaf 1 oktober maar het heerlijke kruidige goedje verveelt dan al als het nog Sinterklaasavond moet worden. Nu dus een maandje later beginnen. Geduld is ook een smakelijke zaak.

Ik vind het superleuk om zelf speculaas te maken. Je moet even wat handigheid krijgen met de speculaasplankjes en weten hoeveel bloem je er wel en niet in moet doen, hoe hard je het deeg moet aandrukken en hoe je ze mooi loskrijgt. Gisteravond bakte ik al een test en moest ik eerst loeihard op het aanrecht slaan met het plankje (sorry buren…!). Maar daarna ging het lossen steeds beter en kreeg ik de slag weer te pakken. Ik heb er nog heel wat te gaan voordat ze echt elegant worden maar hé, niks gaat zomaar natuurlijk en ‘best goed’ is goed genoeg (note to self…).

De beloning: een heerlijk geurig huis en koekjes die veel lekkerder zijn dan die uit een pak van de supermarkt. Ik gebruikte dit recept – klik hier– en heb als tip: zet inderdaad je oven op die hoge stand (250) en bak de speculaasjes maar heel kort. Met ± 6 tot 8 minuten zijn ze goed. Zet je wekkertje steeds op 3 minuten, zodat je de speculaasjes goed in de gaten kan houden. Als ze bruin kleuren (maar zeker niet donkerbruin!) moeten ze eruit. Bij het afkoelen, harden ze uit. Doordat je ze kort bakt op hoge temperatuur, krijg je een super knapperig koekje!

Ik ga cadeautjes inpakken voor mijn mooie bijna-jarige en ik wens je een fijn herfstweekend 🍂
Kiki