Herfst! (1)

Dat was een heerlijke eerste ronde herfstcadeautjes snoepen uit eigen straat! 

Het is zo leuk, eetbare kastanjes voor de deur (en in de omringende straten van deze boswijk). In de lente zie je de kastanjebomen eerst weer blad krijgen. Fris felgroen blad dat begint met dikke knoppen. Laat in de lente komen er dan kastanjebloemen in de bomen. Dat worden rond de zomer zachtgele tros-achtige sprieten (foto onder links) en daarna wittige pluimen. Ziet er een beetje exotisch uit.

Zodra de bloemen dor worden, krijgen ze een heel rare geur. Niet lekker, vinden we hier maar het is voor een goed doel natuurlijk. En dan zie je middenin de zomer ineens piepkleine stekelbolletjes hangen. Die worden dan steeds groter en stekeliger. En aan het begin van de herfst kleuren ze bruin-geel (foto onder rechts).
Dan weet je: dat wordt snoepen!

De komende weken kunnen we lekker blijven genieten van de kastanjes. Er vallen er zoveel in de wijk, dat er genoeg is voor mens en dier. Wat wij niet eten, gooien we in het park neer voor de dieren. Wij poffen ze in de oven of koken ze in een pannetje met water. Even wassen en kruisjes snijden in de schil van de kastanjes (bovenin bij het pluimpje). Dan ± 20 minuten poffen in een oven van 200 graden, of een kwartiertje koken. Goddelijk met zout en roomboter, zonder boter ook al heerlijk.

Geniet van de herfst!
Kiki