Helemaal herfst

Eindelijk, daar waren ze! 

We liepen er al een tijdje naar te speuren: vliegenzwammen. Die van de sprookjes. Ze zijn best laat dit jaar (naar ons idee). Wij maar naar de grond staren in het ene bos en in het andere bos: niks. Maar ineens dook hij op, in ons mooie Goffertpark. Ze zijn vriendjes met de berkenboom, dus wij liepen naar een laantje vol met berken. En jahoor: een vliegenzwammen familie. Helemaal happy werden we ervan. We gaan ze nu vast weer veel tegenkomen.

Wist je trouwens dat vroeger rijkelui snoepten van de vliegenzwam? Werden ze euforisch van, vonden ze fijn. Omdat van de werkzame stofjes in de vliegenzwam –iboteenzuur en muscimol– bekend was dat het er via de urine ongeschonden weer uitkwam, werden de plasjes van de elite dan weer door het gewone volk gedronken. Ja, echt waar… Gratis en voor niks meegenieten van de rijkelui’s roes. Je moet er maar zin in hebben…

🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄

De ultieme droomplek…

Magisch mooie Duivelsberg

Ik was vorig weekend in een van de mooiste stukjes Nederland, op de Duivelsberg bij Beek (tegen Nijmegen aan). Heerlijk gewandeld samen met vriendin A. en giga genoten van de mooie uitzichten, de diepe dalletjes, de hoge heuvels en de geheimzinnige sfeer die er hangt. Leuke gedachte dat het boek Hex (een thriller en internationale bestseller) zich afspeelt in Beek rond de Duivelsberg. Ik had het boek van een buuf geleend en kon op een gegeven moment niet meer verder lezen, te creapy gewoon. Maar briljant, dat ook!

Terug naar de Duivelsberg. Je moet er stevig klimmen en dalen, soms. Waarbij het dalen flinke inspanning vraagt ook, want anders rol je zo de berg af. Maar wat geeft het, als je om de zoveel minuten intens blij wordt van wat je ziet. Het gebied van de Duivelsberg is een feest, echt waar.

Via een boomgaard in het dalletje turen richting Arnhem. En we zien vanuit de heuvels hier ook vaak de heuvels van de Veluwezoom liggen. We kijken er dan met een glimlach naar: ‘daar hebben we gewoond’.

De pannenkoek in pannenkoekenhuis de Duivelsberg was trouwens géén feest. Een smakeloze lap deeg, dat was ‘t. Het restaurantje zelf is sfeervol, ze steken een mooie kaars op tafel aan voor je, en de bediening is heel hartelijk. Maar de pannenkoeken waren (wat ons betreft) slappe hap. Valt me echt op de laatste jaren, dat er steeds meer pannenkoekenhuizen zijn die er letterlijk en figuurlijk niet veel van bakken. Shame. Het is toch bepaald niet moeilijk om heerlijke pannenkoeken te fabriceren. Dat kan deze dame zelf(s) goed. Yeah, I know: ‘t is best onbescheiden om te zeggen van mezelf, maar het is gewoon waar. Ik ben goed in pannenkoeken bakken. Dus als ik dan eens een keertje buiten de deur wil snoepen van een exemplaar van den echten koekenbakker, dan verwacht ik wel iets dat nog lekkerder is dan thuis. Bij de Duivelsberg was dat niet het geval, integendeel. En dat gold ook voor de pannenkoek van vriendin A.

Gelukkig haal(de) ik de schade ruimschoots in: ik bak zelf maar liefst 2 keer pannenkoeken deze week. Onze lieve buuf T. en haar geliefde H. kwamen borrelen, wat heel gezellig was. Zo gezellig dat ze daarna een pannenkoek zijn blijven eten, dat was leuk! Dit weekend komt buurman A. ook knus met ons mee smikkelen, dan bak ik weer pannenkoeken (ook nu weer met de hele rataplan: meegebakken appel, kaas enz.). Pannenkoek genoeg dus momenteel, heerlijk.

Anyway. Betaalde koekenbakkers van Nederland: kom op jongens, bak ze es wat beter!

🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞

Nog meer herfst

Het is nu echt herfst aan het worden overal. Ook in het park, waar we de mooiste bladeren vinden. En ons uitzicht vanuit de boomhut (hierboven en hieronder) krijgt elke dag een snufje goud erbij, soms door de glinsterende regendruppels heen. En dan als kers op de taart nog een mooie lucht, met roze wolken of: een stukje regenboog.

Herfst in het Goffertpark waar het gras nog lentegroen is. Misschien doordat we een natte zomer hadden?

🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁

En verder

Mijn 3e vaccinatie is super goed gegaan. De arts van de GGD had al een verslag gehad van de vorige GGD arts die de eerste twee vaccins had begeleid, dus alles was duidelijk. Ik werd ergens achter in de EHBO ruimte op een bed geplant en kreeg daar weer -via allergieprotocol- de 3 prikken, met steeds een tussenpauze. Wel kortere pauze’s deze keer, omdat ik op een paar lichte dingetjes na (traanogen), verder nergens last van had, hoera. Thuis had ik die maandag ook nog nergens last van maar dinsdag was het minder. Die dag had ik ook echt stevige koorts. Maar gelukkig duurde het allemaal veel korter dan vorige keer. Een mooie meevaller.

💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉

En dan is het alweer weekend. Een weekend om lekker het bos in te duiken, morgenmiddag. Nu eerst bloemen kopen en een bakkie doen bij Buuv aan de rand van het park.

Onderaan nog wat foto’s.
Vanuit Nijmegen wens ik je een fijn herfstweekend.

Ciao, tot gauw. 

Kiki

#RijkVanNijmegen
#RijkInNijmegenDatOok
#Duivelsberg
#Pannenkoekentante
#Herfstmeisje
#RoodMetWitteStippen
#Goffertpark
#OnzeAchtertuin
Beek nog een keer: