Gezonde feestjes

Ik weet niet hoe ‘t met jullie is, maar ik moet best een beetje afkicken van al dat snoepen in de feestmaand.

Al die leuke, lekkere hapjes…Ik mis ze. Maar december is voorbij dus hop hop, gewoon weer gezond en normaal doen! Behalve zaterdag als wij Servisch kerstfeestje vieren, dan mogen we nog even buiten de lijntjes kleuren. Verder zijn we weer aan ‘t eten met gezond verstand. Geen dieet, wel heel bewust. Zoals we altijd al deden, vóór de feestdagen. Ook geen straf trouwens. Het was alleen even zoeken naar waar de knop zat, die moest namelijk weer om.

Wij eten nu weer grof volkorenbrood en -granen, veel peulvruchten, groente en fruit en het liefst zoveel mogelijk plantaardig (vooral als vervolgexperiment tegen mijn reuma). En verder nootjes, zaden en pitten.

Wèl proberen we het eten hier elke dag een klein, feestelijk randje te geven. Door bijvoorbeeld ‘s avonds een kaarsje aan te doen aan tafel. En onze lunch bestaat momenteel bijna elke dag uit tosti. Klinkt ongezond, is ‘t helemaal niet. En vervelen doet het ook niet. Dat zit zo.

Wij kochten voor onszelf een grillplaat/ijzer, waarop we ook heerlijke tosti’s kunnen maken. De grillplaten kunnen eruit worden gehaald dus dat maakt lekker makkelijk schoon en daardoor is het gebruik ervan easy peasy. En we gebruiken ‘m dan ook elke dag. Maar dan wel voor gezonde tosti’s. Van volkorenbrood, met kaas met vega stremsel en géén sausjes erbij -whoops nee!!- maar wel steeds iets gezonds op de broodjes. Zo hadden we vandaag 1 blikje tomatenpuree gemengd met wat cajunkruiden (zonder slechte toevoegingen), 2 druppels stevia en uienpoeder. Dat smeerden we op de volkorenboterhammen er daarop kwam dan een plakje kaas. En toasten maar. Gewoon een fantastisch lekkere tosti!

Steeds opnieuw lees ik ergens dat tomatenpuree gezonder is dan rauwe tomaat. Ik heb het hier uiteraard niet over tomatenketchup, die door de grote hoeveelheid suiker dan weer niet zo gezond is, maar ik bedoel tomatenpuree uit zo’n klein blikje. Waardoor dat gezonder is dan rauwe tomaat, las ik in Foodies. Dit stond er in dat artikel over tomaten:

Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Een van de gezondste stoffen in de tomaat is lycopeen – een belangrijke antioxidant die oxidatieve schade in ons lichaam herstelt. Deze antioxidant is beter opneembaar uit gekookte tomaten dan uit verse tomaten. Tomatenpuree is de beste bron van lycopeen omdat deze het langst gekookt is en ook heel geconcentreerd is.

Terug naar die tosti. Wat we hier ook erg lekker vinden (ontdekt bij het lunchen in Cultuurhuis de Lindenberg); tosti kimchi. Gewoon de kimchi op je boterham met kaas leggen en grillen die hap. Zo kan je van alles in je tosti stoppen dat je lunch zelfs gezonder maakt dan een gewone boterham. Zeker omdat we er geen boter op smeren en door de gezonde vulling ook na 1 tosti meer dan genoeg hebben. Telkens als ik tegen mijn husband zeg: “Lief, heb je zin in een tosti?” krijg ik een big smile als reactie. En dan improviseer ik er lekker op los in de keuken. Ik duik in de groentela en kijk wat er allemaal tussen de tosti kan. Gewoon plakjes tomaat is al lekker. Moet ie wel iets langer grillen, anders is ie te zompig door de tomaat.

Anyway. Hier zijn we nog lang niet uitgekeken op onze tosti lunches en gaan we lekker door met van alles uitproberen. Tosti mozzarella, zongedroogde tomaat en geroosterde aubergine, yum! Of met gegrilde haloumi en rucola… Hier vind je trouwens ook een leuk recept voor een vegan tosti.

Gezond doen mag óók best een feestje zijn en -joehoe!- dat is het bij ons in de boomhut dan ook zèker.

Fijne avond.
Kiki