Fijn feestje!

Sinterklaasavond 2019

Hier bij familietje Boslust zijn we klaar voor een heerlijk sinterklaasfeestje. Ik hoop op een maan, die dan in onze straat door de hoge bomen zal schijnen.

Ik zeg trouwens wel dat we klaar zijn maar dat is niet waar. We zijn bijna klaar. Ik moet nog een gedicht maken een een cadeau inpakken en Dejan vreet ook het een en ander uit geloof ik. Er wordt geheimzinnig gedaan, er is een ‘pakjesavond-hoek’ bij het haardje, ik kreeg een guitig ‘mallepietje fopbriefje in de adventskalender vandaag (ken je mallepietje?), er ligt een pracht van een chocoletter op tafel voor vanavond, de banketstaaf wordt langzaam warm in de oven en de bisschops wijn staat al op het vuurtje. Ons huis ruikt naar Sinterklaas.

Sinterklaaswijn, na vandaag wordt het warme wijn of gluhwein. Sinterklaaswijn -ook wel bisschopswijn genoemd- maak je met sinaasappel i.p.v. citroen. Ikzelf gebruik graag mandarijn, dat vind ik nog sinterklazeriger, ha! Als je wil weten hoe je ‘m maakt: je vindt ‘m hier ergens op mijn blog, lekker effe zoeken. Ik heb geen zin om ‘m uit te typen, heb nog teveel op het programma.
Straks nog even wandelen met een vriendin bijvoorbeeld. Klein stukkie maar, ik heb probleempootjes door die K…T reuma. Kijk enorm uit naar over 2 weken, de infuusdag. Gisteren hadden de huisarts en ik een goed overleg over hoe we mij zo stevig en fit mogelijk die infuusdag in kunnen sleuren. Extra vitamines nemen en nog even bloedprikken vandaag.

Maar eerst: gedicht afmaken. Ik doe iets rond de gedachte: sinterklaasfeest is niks exclusiefs. Het is er voor ‘zwarte pieters en roetveegpieters’, voor de pa’s en ma’s met kids, maar ook voor de tortelduifjes zonder. Voor singles, voor latters, voor klein en groot en arm en rijk en jong en oud enzo. Sinterklaasfeest daagt je uit om te dromen. Te plagen, te ravotten (juist als je groot bent en jezelf met je volwassen leven veel te serieus neemt…). Het nodigt je ook uit om te spelen, te vieren, te hopen en te delen. En dat rijmt!

Wij van Boslust gaan er in elk geval een fijn avondje van maken.
En dat wens ik jou ook toe. Ook als je het niet viert. Want hé: alleen jij weet wat waardevol is. Omdat jij jouw eigen maatSTAF(…) bent!
Heb jij schijt aan sint? Dan bestaat hij gewoon lekker niet. En dan is deze avond net zo goed ook jouw avond. Ga je lekker een filmpje kijken, bonbons snoepen, een avondwandeling maken door de stille straten, vroeg onder de wol met een mooi boek, whatever. Waar jij zin in hebt. Het is namelijk ook jouw avond.

We kunen zo belachelijk normatief zijn met z’n allen: ‘met Sinterklaas moet je cadeautjes uitpakken, en Kerstmis hoor je met familie te doen. Piet moet zwart / nee, Piet moet paars / De kerstboom mag pas vanaf 6 december het huis in (vind ik persoonlijk ook wel leuker, maar daar heb jij toch verder lekker geen boodschap aan?)  / sinterklaasfeest is exclusief voor kids (wow, wat fantasieloos…) / en nog veel meer van die gestandaardiseerde opgeplakte flauwekul.

Sommige algemeen geldende normen en waarden zijn wel handig natuurlijk. Dat je elkaar niet in het gezicht spuugt, dat je die luidruchtige buur niet met een hakbijl te lijf gaat, dat je stopt voor rood licht. Maar je moet in het leven toch vooral ook ontdekken wat voor jou persoonlijk belangrijk is, en wat jouw eigen normen en waarden zijn. De ergotherapeut zei tegen mij: ‘Zoals jullie leven is prachtig, zorg dat je dat tot de norm maakt voor jullie, niet hoe het in het algemeen zou horen te gaan en gaat’. Dat was zo’n krachtig statement…! En het voelt eigenlijk als heel erg waar: leef niet naar de algemeen geldende regeltjes (behalve dan dus al die regels die moeten zorgen voor een veilig en vredig samenleven) maar vogel uit waar voor jou de waarde ligt en hoe jij het zelf ziet en wil. Met behulp van inspirerende anderen, en misschien ook wel met behulp van ‘niet zulke inspirerende anderen’. Want ik zie heel erg mooie inspiratiebronnen maar ook mensen bij wie ik voel: goed om te weten: zo wil ik het dus niet. Dat is niet fout of minder, maar dan zie ik wat niet bij mij persoonlijk past.

Volg niet klakkeloos de kudde maar wees maar lekker eigenwijs. Stronteigenwijs, daar word je veel gelukkiger van. En geloof me: ik weet waar ik ‘t over heb, ha! Daarom ga ik vanavond met zoveel plezier ons eigenwijze sinterklaasfeestje vieren. Samen met m’n Lief & de Lieverdjes: de beestenkinders. We steken het haardje aan, leggen een super ouderwetse (vintage) sinterklaasplaat op de platenspeler, lezen gedichtjes en pakken pakjes uit en we snoepen van sinterklaasspul. We eten boerenkoolsoep vooraf, een wat lichter maaltje zodat we ruimte houden voor het snoepgoed, ha! Boerenkoolsoep voelt toch gezond, dat is dan wel weer fijn. Dit is het recept.
Nou ja, ik wil maar zeggen: wat je ook doet, heb het gewoon goed. Als dat je lukt, dan ben je lekker bezig, toch?

Voor de laatste keer:

foto 1: Freek is ook exited voor vanavond, en koekeloert naar het sinterklaashoekje 😉
foto 2: sinthoekje. Just for the fun!
foto 3: het is echt van dat sinterklaasweer. Al een paar dagen mist, mooi!
foto 4: bisschopswijn.
foto 5: gefopt door mallepietje, het moest er toch eens van komen… Ik moest nog naar de spiegel lopen (stond op het briefje) want ‘er zat iets op mijn neus’. Op de spiegel in de gang hing weer een briefje. ‘Toet toet! Maybe tonight…?’
Hieronder: verheug me op een hap van deze mooierd…