Feestfood!

Maandag 6 jan. 2020

Dat was ‘t eerste weekend van 2020. 

En het was gevuld met van alles: een middag naar Nijmegen (lekker 1e klas met de trein, relaxt), waar we niet  alleen door de stad struinden en iets deden waar ik later nog wel eens over schrijf, maar ook koffiedronken bij Philipse, nog altijd ons favoriete plekje in Nijmegen. Al was het alleen al om de goeie koffie en het feit dat je zelf een plaatje op de platenspeler mag leggen!

Gisteren hadden we vrienden te eten voor het nieuwjaarsfeestmaal dat 1 januari niet doorging door ziekte en…we dachten afgelopen dagen veel aan onze lieve hond Dirk. Met glimlachen en weemoed ook, zaterdag was het precies een jaar geleden dat Dirk overleed. Een waanzinnig verdrietige dag toen, gevolgd door heel veel verdrietige dagen en weken (en maanden). Maar meer dan droevig, zijn we inmiddels dankbaar voor die (bijna) 12 jaar samen met ‘t mannetje, en ook voor het feit dat we Freek in ons leven mochten verwelkomen. Een heart melting pup, die de honneurs van Dirk waarneemt. En hoe, het is een groot cadeau, Freek hier in ons warme nest.

Deze 2 dagen vieren wij Servische kerst. En daar schrijft Dejan morgen iets over, hier op het Boslust blogje.

Foto boven: we hielden gisteren dus samen met vrienden een feestmaal dat we eigenlijk op nieuwjaarsdag zouden maken maar vriendinnetje Annelies was ziek (en gisteren nog steeds wel gammel). We hadden voor het eten stoofpeertjes gevuld met kruidenroomkaas in de oven als hapje vooraf, een Italiaanse tomatensoep met zwarte olijfjes, kappertjes en verse tomaten + Italiaans breekbrood daarna, gevolgd door een ‘tapasplank’. Daarop lagen gemarineerde, gebakken kastanjechampignons (ik had ze geschild, waardoor de marinade beter introk), hasselbackaardappelen, mini quiches, omeletpunten met geitenkaas en gegrilde paprika, olijfjes en een salade. Toet: een kant en klaar pavlovabodem van de appie (uit het kerstassortiment) en daarop had ik een moes van ricotta, slagroom en roodfruit gedaan, met gesmolten chocola erover gedrizzled (foto boven dus).

Zometeen gaan wij met veel kaarsjes en een lekker feestmaaltje Servische kerstavond vieren. We bakken nog een keer de vega balkenbrij uit de diepvries (over van de ‘gewone kerst’), met lekker brood, en vooraf een straccialtella-soepje. Dit in de link is een lekker recept! Morgen maken we Servisch comfort food, en een lekkere toet erbij: appelstrudel met zelfgemaakte vanille sabayon. Wij doen er dus geen rood fruit bij maar appelstrudel, en bij ons gaat nog het merg van 1 vanillestokje door de sabayon. Nu al zin in!

Een fijne avond gewenst, hopelijk had je (ook) weer een goeie opstart van het normale leven en bis morgen!

Kiki