Familiefeestje en haptips

Vrijdag 8 mei 2020

De afgelopen 2 dagen vierden wij een feestje van Dejan z’n Servische roots: slava. Ooit zijn familietraditie, nu die van hem en mij samen. En daar moest natuurlijk iets lekkers bij. Verder nog wat hap-kook-inspiratie. 

Slava is een feestdag waarbij families de geboortedag van hun patroonheilige vieren. Elke familie heeft een andere patroonheilige en dus een andere slava-feestdag-datum. Die van mijn schoonfamilie is Sint Joris, op 6 mei.
Dejan en ik hebben slava een aantal keer met Dejan z’n mams samen gevierd, een aantal keer in Belgrado en een 2 keer bij ons. En toen zij was overleden, hebben wij het samen voortgezet.
We vieren het altijd bescheiden, met kleine lieve dingetjes, gelinkt naar (schoon)moedertje. Kleedjes van haar op tafel, haar zilveren kandelaar, en lelietjes van Dalen erbij (foto’s onderaan). Dat zijn de bloemetjes die bij de 6-mei-slavafeestdag van Dejan z’n familie horen. Ze zaten ook in mijn trouwboeketje (samen met lila rozen en rozemarijn) en ze groeien -lucky us- bij ons in de tuin. En meestal zijn ze precies rond 6 mei (slava dus) open. Lekker dat ze ruiken joh…!

We koken met slava altijd iets lekkers. Dejan had zin in een Italiaanse hap en maakte ricotta dumplings, naar recept van Gennaro Contaldo. Ik deel ‘m wel vaker hier, het is een bijzonder gerecht en we maken het al jaren. Dat wil zeggen: Dejan. Hij is de chefkok met dit gerecht, ik mag ervan genieten.

Ik bakte er een beetje lente-achtige cake bij, ook een tikkie mediterraan: citroen-tijmcake met olijfolie volgens dit recept. (foto boven en onderaan). Dat lukte erg goed, hij is lekker fluffy en krijgt door de citroen een frisse, tikkeltje scherp-zure smaak. De tijm is heel subtiel maar geeft ‘m wel iets feestelijks. Ik had alleen geen yoghurt maar gebruikte kefir voor de glazuur bovenop. Was lekker. Karnemelk zou ook kunnen denk ik. Het blijft dan een iets meer vloeibare saus ipv glazuur. Aanradertje, deze cake.

Deze dagen staat er steeds iets lekkers op tafel, verheug me op elk maal! Vanavond steken we weer een BBQ’tje aan, met de goddelijke hamburgers van beyond meat erop en dit recept voor maiskolven, van The Holy Kauw Company. Tomatensalade erbij en we hebben een heerlijke en ook gezonde zomerhap. Morgen maken we een Griekse salade met gegrilde haloumi en zondag gaan wij smullen van restaurant de Peerdestal (buurdorp Ellecom). Een heerlijk menu dat je af kan halen, paar dagen geleden al besteld. Erg goed restaurant, we willen de locale tentjes steunen en zelf af en toe ook genieten van kookkunsten van een ander.
En zo vieren wij zondag ook moederdag. In ons geval noemen we het ‘moedertje- en vadertjedag’. Met een feestmaal dus, en Dejan vertelde mij dat Freek Frummel ook nog een cadeautje en een knutselwerkje voor mij heeft. Zal mij benieuwen, ha!

Ik ga effe uitrusten van een boswandeling met vriendin Anita, en daarna het BBQ maaltje voorbereiden.

Iedereen een fijn zonnig weekend gewenst, blijf voorzichtig en gezond. 
Ciao, tot gauw. 
Kiki