Er tussenuit

Dinsdag 16 juli 2019

(afbeelding boven: onderdeel vakantieboekje ©)

Na dit bericht ga ik er 3 weken ‘Thuis Tussenuit’ met mijn familietje Boslust. Een staycation dus. Maar hier op mijn blog blijft het tòch een beetje borrelen…

Afgelopen week heb ik alvast een paar berichtjes vooruit geschreven. Geen ‘live’ berichten over het dagelijks leven de komende 3 weken, maar wel wat bescheiden snufjes zomer(eet)inspiratie. Dat materiaal heb ik dus al klaarliggen en staat op datum en tijd ingepland in mijn blogsysteem. Ikzelf dus even helemaal ‘weg’ en mijn blog intussen wel gewoon alive: helemaal mooi zo.

Thuisvakantie en toch weg

Van huis uit op pad gaan, en dan weer in je eigen comfortabele bed slapen; meneer Boslust en ik vinden het heerlijk. We zijn in het verleden regelmatig op ‘echte’ vakantie geweest en dat was ook heel leuk. Maar voor ons is het ultieme ‘er even tussenuit zijn’ gewoon zoiets als met de Vespa door het landschap zoeven. Heel af en toe gaan we dan ergens overnachten, maar er gaat voor mijn lastige lijf niks boven ons eigen, fijne bed.

Er is alleen een groot nadeel aan een ‘staycation’: je bent geneigd om gewoon met alles door te gaan. En je bent thuis, dus in de ogen van anderen beschikbaar en bereikbaar. Begrijpelijk ook. Maar zo’n periode even uit alle dagelijkse dingen stappen en helemaal je eigen gang gaan, is wel erg lekker voor je bol. Daarom hebben we een vakantieperiode gemarkeerd in de agenda en ‘dwingen’ we onszelf op diverse manieren om minder bereikbaar te zijn en het dagelijkse ritme even te laten voor wat ‘t is.

Deze periode geeft meteen ook extra ruimte om m’n lastige lijf minder lastig te maken. Zo ben ik net begonnen met de nieuwe reumamedicatie -dank trouwens aan degenen die mij met lieve berichtjes wezen op het journaal van gisteravond, over hoopgevende ontwikkelingen op medicatievlak!-❤︎ en ik ben bezig met een voedingsexperimentje.
Anyway, husbandlief en ik hebben vooral gewoon behoefte aan een paar weken doen waar we zin in hebben, zoveel mogelijk off-line zijn, ‘uit staan’, niks moeten en alleen maar fijne dingen doen.

Nog wat klusjes

Vandaag zijn onze nieuwe boekjes op reis gegaan door het land. Dat was weer even wat werk: boekjes inpakken, stickers plakken, stempels zetten en het boeltje wegbrengen naar het Sandd-punt in Eerbeek. Maar het blijft fijn  om te doen! Morgen hebben we nog overleg met een zorgmanager hier in Dieren over een boekje-gerelateerd nieuw idee van ons en dit weekend gaan we klussen in de keuken samen met vrienden.

Komende dagen worden er allerlei spullen geleverd (keukenkastjes, werkbladen, fornuis) en ga ik nog een keer met vriendin Martine naar Ikea (iets vergeten de vorige keer, goeie smoes om er weer lekker fout te gaan lunchen, ha!) en zaterdag komen dan vrienden Pavel en Annelies ons helpen. Erg fijn en heel gezellig ook, weten we uit ervaring want we hebben eerder met z’n vieren keuken-geklust. Aan het eind van de dag trakteren wij op een etentje buiten de deur bij de Peerdestal in Ellecom, waar je altijd zalig eet!

En dan kan ik vanaf zondag hopelijk extra geïnspireerd verder met rommelen in een keuken die al fijn was, maar nu veel meer werkruimte krijgt. Ik broed op nog op een verrassingsfeestmaal en heb zin om me te gaan uitsloven, zondag. Schortje aan, mouwen opstropen en hup, lekker koken! Als er fijne recepten bij zitten (dat moet tijdens ons diner voor twee dan nog blijken) dan deel ik ze hier zeker na mijn vakantie. En die ‘nieuwe keuken’ deel ik natuurlijk ook!

Vakantieplannen

Bezig zijn met beestenkinders, bosleven, buiten zijn, lekker lui doen, op pad met de Vespa, op pad met de trein, zomers koken en gezond eten, ook pizza en vega hamburgers bakken in de tuinhaard, lekker ontbijten in de tuin in je pyjama, voor ‘t eggie jarig zijn en gewoon, fijn vakantie vieren.

Onze ‘op pad plannen’ zijn in elk geval een dagje museum struinen, de Fundatie in Zwolle staat bovenaan ons lijstje (Arnhem en More kennen we maar de Fundatie nog niet), hangen bij de rivier in ons dorp, borrelen aan Strand Zuid in Arnhem (een nieuwe plek waar we benieuwd naar zijn), en het verrassingsdagje dat Dejan voor mijn verjaardag heeft gepland.

Vrijdag waai ik samen met m’n nicht Mia waarschijnlijk even aan in ‘ons stadje’ Nijmegen, om de vierdaagse wandelaars te bewonderen tijdens hun intocht. Ik had de stiekeme ambitie om ‘m zelf te lopen dit jaar voor mijn 50ste verjaardag maar dat was een beetje hooggegrepen, ha! Maar ik blijf het idee wel in m’n achterhoofd houden… En ach, aanmoedigend publiek zijn is ook fijn. Een traditie waar ik mee ben opgegroeid (m’n moedertje fietste wel eens mee als EHBO-er, ze was verpleegkundige), ook de eerste jaren in mijn geboortedorp Molenhoek, waar de vierdaagsewandelaars langskwamen. Dan stonden we langs de route en in latere jaren op de Via Gladiola in Nijmegen zelf.

Ik word wel eens gevraagd om mee te gaan naar de vierdaagsefeesten maar daar heb ik dan weer weinig mee. Goed voor de stad natuurlijk, dat zeker. Maar ik vind het juist mooi om er overdag rond te hangen als de wandelaars bezig zijn en de bijzondere sfeer die er dàn hangt op te snuiven. Of zoals mijn opa (geboren en getogen Nijmegenaar) ooit zei: ‘Mot je effekes goed luustere, je ken doar wel bier goan sitten suupen, moar die wandelgasten die heien doar niks an, wah!’ Heel hypocriet trouwens, want zelf zette hij ‘t maar wat graag op een zuipen als het even kon 😬😆.
Anyway. Al die wandelende mensen supporten bij hun prachtprestatie, samen met heel veel andere bewonderaars: het blijft magisch om mee te maken!

Maar nu hup, afronden. Ik ga met vakantieverlof, óók een beetje ‘in retraite’ en ik meld me weer op maandag 5 augustus. Tot die tijd hier dus een paar kleine inspiratieberichtjes uit de voorraadkast en verder…wens ik je gewoon heel fijne zomerweken!
Wat je ook doet, heb ’t goed.