Donderdag 23 mei 2019

Bloempjes en een kijktip.

Deze mooierdjes kocht mijn husband afgelopen zaterdag. Hij had ze zorgvuldig, bloem voor bloem, uitgezocht bij de bloemenzaak hier in de buurt. Op mijn feestje stonden ze prachtig in de ‘taarthoek’, daarna maakten ze mijn ‘portretfoto’s’ vrolijk en intussen genieten we al dagen van hun kleurtjes en ook geurtjes!

Geen bloemen hebben staan, is geen optie hier. Er staat altijd wat. Maar soms staan er wel héle mooie gevalletjes. Die gaan dan met een licht gevoel van spijt en groot gevoel van dankbaarheid, de GFT bak in aan ‘t eind van hun tijd. En ach, waarom zou je zoveel feestelijke fleurigheid niet gewoon even delen… ??

Kijktip
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier bij Boslust zijn de avonden heilig. Overdag moet er van alles gebeuren (alleen al rondom de beestenkindertjes) en willen mensen iets van je (dat is ook bij ons, ‘eigen baasjes’ niet heel anders) maar ‘s avonds daalt de rust neer. Dan belt er niemand op, dan belt er niemand aan, dan dimt buiten het licht, snurken poes-  en hondjelief luidruchtig door elkaar, zijn de vogels juist stil en laten wij de dag langzaam uitdoven.

En dat doen we soms door gewoon uit te hangen op de bank, een beetje te bomen over ‘het leven’ of ‘de dag’,  of door mooie televisie te kijken. Televisie die naar ons idee leuk / mooi / liefdevol gemaakt is, bedoel ik dan. We kijken niet heel veel  tv maar als we iets moois te pakken hebben, dan kunnen wij met  gemaak een avondje vullen met bingewatchen. Maar soms vinden we iets zo giga mooi gemaakt, dat we onszelf verbieden om het achterelkaar door te kijken. Dan willen we er in kleine beetjes van genieten.
Dat is ook het geval bij de serie die we nu aan het kijken zijn: The Young Pope. Een Italiaans-Spaans-Franse serie (in het Engels gewoon) uit 2016, over een Vaticaan vol nasty intriges en lelijke complotten. Hoofdrollen zijn voor Diane Keaton en Jude Law.

De serie gaat over een jonge paus die om duistere redenen door de kardinalen gekozen is: een van de machtige kardinalen dacht de nieuwe paus wel even naar zijn hand te kunnen zetten omdat hij nog zo jong is, en zette andere kardinalen aan tot stemmen op hem. Maar daar krijgen ze meteen na zijn intreden in het pauselijk paleis al spijt van. Deze ‘jonge god’ doet ‘t een tikkie anders, rekent op rigoureuze, dubieuze en wraakzuchtige wijze af met de katholieke hypocrisie en zet de kerk op z’n kop.

Jude Law is in deze rol meesterlijk en alleen dat al is een feest. Maar ook manier waarop gefilmd en gemonteerd is, de enigszins vervreemdende stijl van de serie en de komische vertolking van de rol van aartsrivaal Voiello, maken deze serie briljant! Vinden wij dan.
The Young Pope won in 2016 op het filmfestival van Venetië een prestigieuze prijs, en ik kan je deze serie echt aanraden. Als je hebt zitten smullen van het ‘ambachtelijke’ kwaliteitswerk in The Crown, dan ga je dit ook mooi vinden.

The Young Pope en blije bloemen
De paus himself zou zeggen (daar is ie weer) ‘Bedankt for die blume’.

See you!