Dinsdag 21 mei 2019

Lekker dagje.

Vandaag heb ik een lange to do lijst afgehandeld. Zo fijn, vinkjes zetten.
Ik heb heel veel mailtjes verstuurd die nog lagen te wachten, het weekrooster en -menu gemaakt (husbandlief moest doorploeteren aan een klus dus maakte ik de weekplanning alleen), nog een slinger erbij gemaakt, een -meisje-van-50-feestmomentje gepland met ons buurtje (we gaan een lunch maken) en het aller-allerleukste: een menu bedacht en verstuurd voor mijn kookproject. De eerste aanmeldingen zijn al binnen, er is nog wel plek (mocht je een eetketer zijn, het menu hebben gekregen, en dit lezen. Als je onbekend bent, stuur ff een mailtje).

Da’s elke keer weer genieten geblazen, het bedenken, schrijven en verzenden van mijn menu’s! Zit ik me daar te verkneukelen in mijn werkhokkie, puzzelend op wat ik zal maken. En zo bestaat ‘het leven vieren’ echt niet alleen uit een prachtdag met prachtige mensen, maar ook uit piepkleine piekmomentjes. Van die lekkere lichtpuntjes, ik verzamel ze. ✦✦✦?

Menu eetkeet
De volgende keer op tafel in de eetkeet (doe er je inspiratievoordeel mee als je wilt):

• gevulde aubergine (hier het recept) •  zelfgebakken focaccia’s • salade van courgette-linten met een dressing / saus van in de oven geroosterde tomaatjes, knoflook en rozemarijn. Daar had ik geen recept voor, het is zelfbedacht en super simpel. Courgette in hele dunne linten schaven, rauw laten. Een flinke handvol tomaatjes lekker met olijfolie, 2 teentjes knoflook, 4 takjes verse rozemarijn, peper en zout in de oven laten poffen en garen en dan lichtjes pureren met de staafmixer. Je saus over de courgettelinten gieten en: smullen • toet: koffie-ricotta (recept hier).

Latte anders
Speaking of koffie: ik heb al een aantal dagen mijn lekkere latte moeten missen, snik!
De huisarts wil dat ik alles dat lactose bevat tijdelijk vermijdt. Ze heeft het vermoeden dat ik door de darminfectie een tijdelijke lactose-intolerantie heb dus dat advies volg ik dan maar netjes op. Wat trouwens minder ingewikkeld is dan ik dacht.
Alleen: even lekker neerstrijken met mijn dagelijkse glas latte was nu not done en ik miste de blije bakkies. Maar Dejan nam vandaag lactosevrije melk mee met de boodschappen. Ik ben helemaal niet (meer) dol op latte’s met soja-, haver-, rijst,- of andersoortige plantaardige melk. Slappe bak vind ik dat, ook in de betere koffietentjes. Dus heb ik maar eens de lactosevrije melk geprobeerd en dat ging prima. Schuimt lekker, voelt veel lichter aan (ook in de keel / slijmvliezen) dan gewone melk en het komt verder wel heel dicht in de buurt van de echte. Ik had ‘m van het merk Arla, er zijn er vast meer. Het was een feestje, de latte van vandaag!

Op tafel vanavond: omelet met blauwe kaas (daar is de lactose namelijk uit verdwenen, zie dit artikel) en veel groenten erin. Samen met in de schil gebakken krieltjes (in olijfolie gebakken vinden wij ze ’t lekkerst) hebben we een prima ‘lactosevrij maal’.
Oh oh, dat lijf van mij…?
Maar hé! – wie pech heeft, moet vindingrijk zijn. ??

Ciao, tot gauw.