dinsdag 2 oktober 2018

Mandarijnentijd en schatkastje. 

Joehoe, ‘t is OKTOBER! ?
Kastanjes rapen, blaadjes zien verkleuren, paddenstoelen zoeken – Dejan jarig deze maand! Ik ben weer allerlei liefs aan het bedenken voor mijn meneer Boslust – en: oktober is mandarijnen op de fruitschaal. Mandarijnen… Oh joh, het moment dat ik de eerste van het seizoen eet en het schilletje openpeuter…die geur! Feest. Ze komen er bij Boslust niet in voordat het oktober is en dat is het nu dus we gaan los, ha! Oktober is alles bij elkaar dus eigenlijk gewoon DE feestmaand ????

Ik vind mandarijnen extra lekker samen met wat kruidnootjes. Een Guilty pleasure die ik al jaren heb. Daarom probeerde ik gisteren ook een recept uit voor ‘gezonde’ kruidnootjes. Dit jaar probeer ik ze zoveel mogelijk zelf te fabriceren met alternatieven voor suiker en boter en ook iets beters dan alleen witte bloem. Ik zocht naar inspiratie en dit recept van Chicks Love Food lijkt me lekker. Alleen dacht ik heel eigenwijs: ik maak ze nog gezonder, met veel haverzemelen erdoor. Had ik niet moeten doen, is gortdroog geworden.

Vrijdag maak ik de kruidnootjes opnieuw (om net als de vijgentaart te laten proeven aan vriendin Anette zaterdag) en dan wel strak volgens recept, want dat is er (in dit geval) niet voor niks. Tante Eigenwijs… De smaak is heerlijk, dat dan wel. Dus doe NIET wat ik deed en volg volg gewoon het recept, dan krijg je volgens mij echt lekkere brosse en toch nog steeds iets gezondere kruidnootjes.
Ik maakte de kruidnootjes trouwens met een zelfgemaakte mix van speculaaskruiden. Dat is leuk om te doen en elke keer als ik het geurige potje openmaak, word ik er blij van. Je kunt het heel makkelijk maken en en zijn verschillende variaties te vinden op internet. Zelf gebruik ik steeds dit recept maar dan voeg ik er ook nog een snuf foelie en snuf kardemom aan toe.

Extraatje: rijke risotto
Vorige week aten we risotto met paddenstoelen. Het recept leek me erg lekker maar er moest gedroogd eekhoorntjesbrood (=porcini) in. Doordat er geen gedroogd eekhoorntjesbrood te vinden was in ons dorp (bleh!) werden het gedroogde cantharellen, van de natuurwinkel. Ik ken de smaak van verse cantharellen goed omdat mijn vader en moeder (in de jaren 70) graag cantharellen plukten en aten. Ik werd niet erg enthousiast bij het zien van het zakje verlepte droge cantharellen. Maar toen ik het zakje opende, was alleen de geur al een feest! Cantharellen extra strong zeg maar. En de smaak van de paddenstoelen is gedroogd misschien nog wel rijker dan vers. Dat is bij porcini trouwens ook zo. We hebben eekhoorntjesbrood eens vers geplukt bij ons in het bos en die waren heerlijk, maar niet zo sterk als de gedoogde. Ik heb wel vaker risotto met gedroogde porcini gemaakt en dat is zalig. Maar met gedroogde cantharellen werd het een risotto
to die for!

Ik plaatste de link naar het recept kortgeleden al hier maar doe het nog een keer met de tip om de gedroogde porcini te vervangen door gedroogde cantharellen. Of allebei. Een feestmaaltje, dat beloof ik je.

De Broertjes
Het was weer een heel goed pleegzorgweekend. Zaterdag vonden we de eerste echt rijpe kastanjes! Ik kookte ze thuis en daarna konden we ze al eten. Dat ze kort daarvoor nog op de bosgrond hadden gelegen, en nu gegeten konden worden, was best magisch voor ze. Maar ze hadden ook wat chips in een bakje en dat ging er dan toch beter doorheen bij de mannen, dat dan weer wel. Maar Dejan ik hebben heerlijk zitten snoepen van de eerste kastanjes: zoetig, zalig! De Broertjes hadden limonade bij de borrel en wij een glas van de overgebleven bubbeltjeswijn. Wel verdund met spa rood want we waren ‘aan het werk’.?

Ze maakten ook nog een ‘schatkastje’ dit weekend. Thema herfst. Er moesten van De Broertjes 2 dingetjes uit het bos in, 2 plastic hertjes en 1 spin. En natuurlijk tekeningetjes met op het verzoek van de mannen, hier en daar wat hulp. Van herfstblaadjes maakte ik nog wat extra’s. Daarna kon Dejan het kastje ophangen aan de muur, en deden de mannen hem vol toewijding na met hun speelgoedgereedschap. Zaten ze daar te timmeren alledrie, best hilarisch ?
Maar het mooiste vond ik nog hoe ze samen hun eigen werk stonden te bekijken. Echte kunstkenners, dat zie je meteen, ha! Het zijn ontzettend leuke broers en ze hebben echt al een plekje in ons hart.
De collage hieronder was van afgelopen weekend.

En nu ga ik nog even aan de slag met ons nieuwe boekje. Fijn werk, ook deze eerste opstartfase weer. Rustig zoeken naar verse inspiratie voor een nog blanco boekje. En mooie afleiding van dingen die me een beetje laten wankelen. We kregen vandaag trouwens nog een fantastische en bemoedigende reactie van Miriam, die haar dochter een mini abonnement op onze boekjes cadeau had gedaan en dat abonnement begon met ons dwarrelboekje:

“Zo leuk; mijn dochter Emmà is ontzettend blij met het mini abo. Ze wordt helemaal blij van het lezen!
Ik ook trouwens.
Doorgaan hè!!!”
Jahoor, wij gaan zeker door ?.
Tot gauw.