Al jaren heb ik een heimelijk zwak voor notenkrakersoldaatjes.
Je ziet ze nu steeds vaker -en met steeds meer- opduiken in de kersttijd. Daarom heb ik er maar eens werk van gemaakt.
wat voor figuren zijn dit, en waarom zie je ze (voornamelijk) in de kersttijd?
Je zou denken dat de notenkrakersoldaatjes Engels zijn, toch? Maar niets is minder waar.
Het is een Duits poppetje, dat oorspronkelijk ook echt gemaakt werd als notenkraker. Waar het gewone volk noten kraakte met stenen, kwam er voor de rijkelui een ambachtelijk gefabriceerde notenkraker. Eerst nog in figuren zoals heksen, later in de vorm van een soldaatje. Omdat noten werden geoogst in de herfst en voornamelijk werden gebruikt in baksels voor Kerstmis, werd de notenkraker vooral in die periode tevoorschijn gehaald.
Het notenkrakersoldaatje was een vrolijk poppetje om te zien en werd daardoor steeds meer als speelgoed gebruikt. Het poppetje is daarmee een kerstsymbool geworden voor het Duitse sprookje De Notenkraker en de Muizenkoning, geschreven door E.T.A. Hoffmann (1776 – 1822). De vertelling -waarin speelgoed tot leven komt en de notenkraker in een gevecht met de muizenkoning het speelgoedland moet verdedigen- begint op 24 december. En het was dit sprookje dat dan weer de inspiratiebron werd voor Tsjaikovski’s wereldberoemde ballet De Notenkraker, dat vaak rond de kersttijd werd en wordt uitgevoerd, vooral in Amerika.
Een van de elementen uit dat Notenkrakerballet is De dans van de suikerfee. De titel alleen al…! Als je ‘t melodietje hoort, weet ik zeker dat je het kent. Hier een uitvoering daarvan op glazen, en dat klinkt glashelder en magisch mooi…
Ik vind ze grappig, de notenkrakersoldaatjes.
Dus naast de spulletjes die we echt nodig hadden en waarover ik in het vorige bericht schreef, kocht ik ook 2 glaasjes met notenkrakers erop om waxinelichtjes in te branden, en twee soldaatjes voor in de kerstboom straks.
Die soldaatjes staan nu, zoals soldaten doen, op de wacht in hun wachthuisje. Volgens mij hebben ze diep in het glaasje gekeken want ik zie rozige wangen, niet helemaal heldere ogen en netjes rechtop staan kunnen ze ook niet meer zo goed. Ik bespeur decorumverlies.
Laten we hopen dat ze straks hun kater bedwongen hebben en bungelend in de kerstboom, niet beroerd worden. Om ze een handje te helpen daarbij hebben ze een beschermengeltje gekregen. Mijn jaren 70 kindertijd-engeltje voor naast ‘t kerstbord. Het engeltje zal haar best doen om de heren tijdens de wachtweken in de gaten te houden. We moeten even afwachten om te zien hoe dat uitpakt.
To be continued. Of beter: fortsetzung folgt...
Vanuit Nijmegen: fijn weekend, heb ‘t goed.
Kiki
#Notenkrakersprookje
#Dromerig
#Kersttijd
#Feestjevieren
#Lief