De donkere dagen voor kerst (3)

Kinderkerst. 

Wij hebben jarenlang kerst met kids in huis gevierd. Dat was toen we nog weekendpleegzorg boden. Het waren fijne maar ook heel intensieve (kerstdagen in die) jaren. Zorgen voor pleegkinderen is heel mooi maar ook pittig en dat is met Kerstmis niet anders.

We zijn blij dat wij de laatste paar jaar weer ademruimte en vrijheid hebben om met kerst lekker even te doen waar we zin in hebben en niet de handen vol hebben aan pleegkindjes. Maar we hebben aan al die jaren kerst met kind(eren) ook iets heel moois over gehouden: het kleine, fijne nog meer leren waarderen. Dat magie niet in grote dingen hoef te zitten. De dingen die pleegkinderen in ons huis zo vrolijk maakten met kerst, die waarderen wij sindsdien ook heel bewust. Juist de kwetsbaardere pleegkinderen (dat was onze ervaring) zijn materieel gezien veel minder verwend dan niet-kwetsbare kids. En veel gevoeliger voor een fijne sfeer.

Tradities

Wij hebben voor onze kerst allerlei tradities, waarin die kleine dingen, waarover pleegkinderen zich zo blij konden verwonderen, ook een rol spelen.

Een familietraditie is de adventskrans met 4 kaarsen, waarvan een maand voor Kerstmis elke zondag een kaars extra aan mag, tot ze op de laatste zondag voor kerst (4e adventszondag) alle vier branden. Mijn vader maakte de krans altijd van een oud fietswiel zonder spaken. Hij bekleedde de krans elk jaar met vers dennengroen – nobilis. En wij hebben jaren geleden die gewoonte overgenomen en zelf een rond frame gemaakt dat we elk jaar kunnen gebruiken.

Daarnaast was bij ons thuis ook een kersttraditie om balkenbrij te maken, die dan op kerstavond gegeten wordt. In de familie van mijn vader gingen altijd diverse recepten rond. Ook gewoonte die wij hebben overgenomen. Maar dan wel de vegetarische variant, die bijna niet van echt te onderscheiden is. Vooral als je er een flinke klont roomboter doorheen doet en alleen paddenstoelenbouillon gebruikt en sojasaus toevoegt, wordt ie ‘vlezig’ van smaak (umami). Aan het recept dat wij altijd gebruiken voegen we dus onze eigen dingen toe. Vegetarische balkenbrij maken?  klik hier.

Ook een traditie van thuis die wij in ons eigen thuis gaan voortzetten: de kerststal zetten. Mijn opa maakte in 1920 een stal voor mijn oma, als verlovingscadeau. Het is een grote stal, met beelden die ook vrij groot zijn. Mijn vader had de stal geërfd van zijn ouders en kreeg altijd veel bekijks. En toen mijn vader heel erg ziek was, sprak hij de wens uit dat ik de stal, die voor hem heel kostbaar was, onder mijn hoede zou nemen. Ik heb ‘m in al die jaren een keer gezet en verder altijd opgeborgen gehouden. Maar we hebben er nu, in onze ruime woonkamer, een plekje voor gevonden. En dus zetten wij de grote mooie, meer dan 100 jaar oude kerststal van mijn vader, deze kerst in onze huiskamer. Ik zal foto’s plaatsen als hij staat. Traditie was dat ‘kindeke Jezus’ pas op kerstavond de stal in mocht. Het ene jaar mocht mijn broer het beeldje in het kribje leggen, het andere jaar mocht ik dat doen. Een van ons (ik vermoed dat ik dat was met mijn klunzigheid) heeft het beeldje eens laten vallen tijdens de ‘processie door de woonkamer op weg naar de stal’. Dus nu heeft Jezus nog maar een been, haha! Het voelt als een voorrecht dat ik, in die destijds nog grote familie van mijn pa, de kerststal van mijn opa en oma mocht meenemen in mijn leven.

Verder hebben Dejan en ik ook zelf tradities ontwikkeld rond kerst. Die zijn gewoon ontstaan en zetten we met liefde door. Zo is er een engeltje dat door ons huis ‘zweeft’ en dat om de dag ergens neerstrijkt met een lief briefje erbij. Soms met een leuk idee erop, dat we dan gaan doen. Dejan en ik doen om en om een briefje voor elkaar. Vandaag wacht mij een verrassing, stond op het briefje van gisteren. Leuk spannend!
En vanaf de 20ste mogen er kerstkransjes in de boom, die we mogen opsnoepen vanaf de kerstdagen. Heerlijk onnozel maar stiekem oh zo leuk.

Het kerstkaarten op de post doen, gaat bij ons steevast gepaard met een ‘kerstlichtjes-wandeling’ door de wijk, om de versieringen in andere straten en huizen te bewonderen.

En er staat altijd een mooie kaars klaar die op kerstavond -en vervolgens de hele kerst- aan mag.

Op kerstavond staan er bovendien allemaal kleine kaarsjes aan op tafel, die aan mogen. Dat geeft een super feestelijk, bijna magisch effect. Ook wat kerstmuziek betreft, hebben wij allerlei leuke rituelen, maarja, ik kan nog wel uren blijven doorgaan zo; beter niet. Het komt er in elk geval op neer, dat wij ons zelf ook een klein beetje ‘kind in eigen huis’ voelen met kerst. En dat hebben we samen zo opgebouwd. Dat maakt deze tijd voor ons zo dierbaar. Of wij het nou gezellig vieren met anderen samen of feestelijk in onze bubbel: kerst is altijd heel speciaal bij ons.

Van toen

Met kerst heb ik altijd een sterke hang naar mijn kindertijd omdat mijn ouders daar echt iets heel moois van maakten. Uniek, creatief (als ze waren) en liefdevol. Ik vind het fantastisch om, samen met Dejan, dingen van vroeger thuis terug te halen en door te zetten. Daarbij is het ook een feest van herkenning om op Marktplaats of in kringloopwinkels spulletjes te vinden die van toen zijn, de kinderkerst in de jaren 70 . In onze kerstboom zitten elk jaar kaarsjes. Die steken we niet aan maar ze zijn zo lief! Inmiddels zijn ze weer her en der verkrijgbaar maar er waren jaren bij dat ik de kaarsjes tweedehands moest kopen en ook de klemmetjes in de boom. Op Marktplaats vond ik ook de mini kandelaartjes terug van ons vroeger thuis, die we ook nu tijdens kerst op tafel zetten met kerstboomkaarsjes erin.

Een feest van herkenning waren de kerstkleedjes (hartstikke retro!) die ik vorig jaar via Marktplaats voor een prikkie scoorde. Zie foto bovenaan.
En met Servische kerst (die van mijn lief z’n roots) hebben we ook allerlei kleine gewoontes die geïnspireerd zijn op zijn kinder-ervaringen. Zo komen er dan takken met verdroogd eikenblad op tafel en allerlei dingetjes van stro (sterretjes enzo). Die staan symbool voor allerlei goeds en geluk.

Een beetje van onze ouders en een beetje van onszelf: kerst is bij ons een heerlijke, dierbare mengelmoes.

Zoek je ook naar leuke oude kerst versieringen en herkenbare spullen van vroeger? Kijk eens voor inspiratie bij de volgende websites. Voor jaren 70 kerstspulletjes: Etsy is super! Klik hier. En ben je van voor de jaren 70 en wil je ‘t nog meer nostalgisch? Klik hier.

Fijne bijna-kerst-avond.
Kiki