Dank je wel mini winter, hallo vroeg voorjaar

Dinsdag alweer.

Wij hebben weer een lekker weekmenu hangen (zondagavondtraditie om dat te maken), de online boodschappen zijn gedaan (en daarstraks bezorgd) we genieten nog steeds na van de winterwonderweelde en we kijken vooruit naar wat er deze week staat te wachten.

🍴🥣 Op het weekmenu

Ik wil proberen om er een vaste rubriek van te maken: minimaal twee dagen van ons weekmenu hier plaatsen. Kook- en eetsuggesties. Met recepten, globale uitleg (als het gerecht niet zo nauw kijkt) of met links naar de recepten erbij.

🍽 Gisteravond stond er zuurkoolstamppot op het menu. Buurman Andre kwam eten, en we maakten de stamppot extra ‘gezellig’ met wat kleine blokjes kaas erdoor, mais (lekker voor een snufje zoet) en kaasomelet erbij, plus vega spekjes. Een wintermaal: het kon net nog gisteren. Buiten was het wit nog niet weg, ons terras was nog steeds een prachtig sneeuwlandschap en het bos om ons heen ook. Nu is het anders, winter wordt weggejaagd en hoe. Maar voor gisteren was winterkost nog kloppend. Een recept voor kaasomelet vind je hier.

🍽 Vandaag aten we dahl. Een dikke, kruidige Indiaase linzensoep. Fijn, zo’n kom spicy comfort food. We gebruiken daar als basis dit recept voor, maar passen het altijd aan naar eigen smaak. Wij houden niet (meer) zo van kurkuma dus we nemen een snuf kerriepoeder. Bij de dahl hadden we zelfgemaakt naanbrood, gemaakt met dit super makkelijke recept. Onze toevoeging aan dahl en naanbrood: een salade van super fijngesneden spitskool met rozijnen, bleekselderij, groene paprika (in dunne lange reepjes) en een dressing van yoghurt, kerriepoeder, citroensap, agavesiroop, knoflookpoeder, cayennepeper en herbamare. Alles naar eigen smaak maken en ja, daarbij moet je gewoon even goed en vaak proeven.

🍽 Ook op het menu: kaasfondue (zaterdag). Die komt gewoon van de winkel, maar de menusuggestie zit ‘m in wat je erbij doet. Wij hebben de fondue graag een tikkie gezonder dan alleen maar kaas en brood. Dus wij gebruiken wat meer om in de kaasfondue te dippen: kleine roosjes rauwe bloemkool, radijsjes, zalig breekbrood van de bakker natuurlijk ook, en gebakken champignons (heel laten, bakken, afblussen met sojasaus en nog even doorbakken tot ze droog en goudbruin zijn).

🍽 Omdat er lente wordt verwacht en wij komend weekend zeker de Vespa wakker zullen maken voor lekkere tochtjes, mooie boswandelingen, een bezoekje aan de markt enz. staat er zondag iets lichts en ‘vakantie achtigs’ op tafel. Volkoren pitabroodjes met vega shoarma, en een Griekse salade erbij.

Hopelijk zit er iets aanlokkelijks bij voor je.
Volgende week weer, voor nu: Kook ze / hap ze!

Lente en frisse plannen

Wij kijken er naar uit om komend weekend (en daarna als ‘t weer het toelaat) lekker veel op pad te gaan. Van een weekje wintervakantie naar een paar dagen voorjaarsvakantie, best fijn… We gaan het terras lenteklaar maken, de sneeuw is nu bijna weg.

Dat frisse voorjaarsgevoel dat nu begint te kriebelen, kneedt ook de zin in het maken van nieuwe plannen.

Zo zijn wij begonnen aan een nieuwe insteek voor onze eigen boekjes. Die van zorginstelling Attent gaan super, daar gaan we lekker mee door. Nu nog in de vorm van troostboekjes en straks als corona geen dreiging meer vormt, in de vorm van samenwerking met de cliënten van Attent, voor de herinneringenboekjes.
Maar voor onze eigen boekjes willen we nieuwe ambities volgen. Ik merk dat het keukenschriftje op dit moment een beetje vastloopt. Dat het erg leuk kan worden maar op een ‘gezellig persoonlijk niveau’ voor vrienden en bekenden, niet voor vreemden. En wij willen de boekjes juist naar een iets ander niveau tillen. Juist ook nu we in Nijmegen wonen, en er in elk geval al een plek is waar onze boekjes goed passen: bij Ieder z’n Vak.

Dus dat wordt veel boekjesbrainstormen bij ons, de komende tijd. De boekjes houden wel onze bekende stijl: zakformaat, ronde hoekjes, ringbandje. Maar met onderwerpen die iets meer aansluiten bij wat een grotere groep aanspreekt, en vooral ook onderwerpen die tijdloos zijn (dus zonder data van bijv. evenementen erin). Waarmee de boekjes dan een paar jaar verkoopbaar blijven. Dejan wil ook een nieuwe, frisse website maken voor ons merkje, en we willen een aantrekkelijke display (laten) maken voor onze boekjes in de verkoop in winkel(s).

Kortom: ambities. En inspiratie. Het stroomt, we hebben zin om aan de slag te gaan. En het helpt enorm om een beetje ‘corona overstijgend’ te durven denken. Want ooit zal deze nog steeds surrealistische film achter ons liggen en kunnen we allemaal weer in veel meer vrijheid, met ademruimte werken aan dromen en plannen.

Lichtpuntjes

Vorige week was die mooie winterinval één en al lichtpunt en overal was te zien dat dit niet alleen voor Dejan en mij (en Freek!) gold. Deze week is het weer voetjes op de grond, niet meer dromen in witte weelde en dus weer tijd voor wat lichtpuntjes.

✨ Wat is eten bestellen bij een lokaal restaurant(je) toch een feest! Wij hadden een fantastisch Valentijnsmaal dankzij Bankoh in Nijmegen (foto’s hierboven). God-de-lijk eten. Waarbij we een en ander zelf moesten opwarmen maar dat was een makkie. En het feestmaal werd compleet gemaakt met hartjes om over tafel te strooien en een Bankoh-muzieklijst op Spotify, die met een barcode kon worden opgevraagd. Feest, echt waar! Voor Nijmegen is er nu een speciale Facebookpagina waar je de actualiteiten voor eten aan huis laten bezorgen kan bijhouden.

✨ Volgende maand starten er fieldlabs. Plekken waar testconcerten en -festivals komen, die mogelijk een uitweg uit de corona klem kunnen geven voor de evenementensector en haar bezoekers. Dat vind ik nou echt super goed nieuws voor iedereen die liefhebber is van festivals en concerten. Hoop. Hoop. Hoop.

✨ Letterlijk een lichtpuntje, namelijk een met lampen. Niet zozeer een lichtpunt om vrolijk van te worden, wel nederig. Dit lichtpuntje gaat over een vrij nieuwe brug over de Waal bij onze stad Nijmegen. Deze brug heeft de naam de Oversteek gekregen en die naam verwijst naar de oversteek die 48 Amerikaanse soldaten in 1944 maakten, tijdens Operation Market Garden. De oversteek leidde tot de dood van de 48 soldaten maar ook tot de bevrijding van Nijmegen, de stad die in de oorlog zo zwaar verwoest is geweest. Mijn vader zat als kind hier in Nijmegen op een jongensinternaat en hun school werd getroffen tijdens een bombardement, terwijl paps en de andere jongens in een ander gebouw aan het gymmen waren, begreep ik ooit eens uit zijn indrukwekkende oorlogsverhalen.

Elke avond bij schemer gaan precies 48 lichten op de brug op een symbolische manier aan. Een voor een, in rustig tempo, uit eerbetoon voor die 48 soldaten. De lichten op de brug, herhalen eigenlijk elke avond die oversteek. De Oversteek is daarmee het grootste oorlogsmonument van ons land.

Dit filmpje (aan de lange kant maar daardoor juist ook weer indrukwekkend) laat de brug en het aangaan van de lampen zien.

✨ Ons eigen lichtpuntje: de heerlijke nieuwe bank. Hij is er. We zijn er dol op, meteen al. Alsof ie hier al jaren staat, terwijl het een gloednieuw ding is. Dat zal trouwens niet lang zo blijven want Jasper en Freek hangen er ook graag op…oh oh…! De zijleuningen van de bank (merk Innovation Living) kunnen heel makkelijk in 3 standen gezet worden en daardoor kan de bank ook helemaal plat, als bed. De zitting is een boxspring, dat zit en ligt behoorlijk lekker.
Het is een luchtiger, elegantere bank dan die we hadden. De oude was prachtig maar erg groot en ik ben blij dat iemand anders er nu heel happy mee is. Deze nieuwe bank is trouwens niet onze ‘basis bank’ waarop we een hele avond tv kijken ofzo. De nieuwe is vooral een ‘s morgens lekker wakker worden hangplekje voor mij. Of een knusse klepbank voor bezoek. Of een dutjesdoenbank voor even oogjes dicht in de middag.
Voor de avond hebben we onze Marktplaats bank, die waarschijnlijk volgend jaar wordt vervangen voor een nieuwe bank, ook van Innovation.
Anyway. Blij mee. Heul blij!

Hier gaan we met een bakkie bankhangen (foto bovenaan: m’n lieve husband met koffie).
Kaarsjes aan, muziekje erbij, Freek tussen ons in; niks meer aan doen.

Vanuit Nijmegen: ciao tot gauw.
Kiki

#Bankhangen
#GoodFood
#Tips
#Boekjes
#OnsWerk
#Ambities
#PlannenMaken
#Voorjaar