Alsof ik wekelijks cake fabriceer…niet dus. Maar vandaag hebben we iets te vieren dus hup, aan de bak!
Klinkt trouwens nostalgisch he, ‘cake van de week’. Als in: Keek op de Week van van Kooten en de Bie. Briljante tv was dat. Soms denk je: goeie ouwe tijd, haha!
Dan nu. Het is weer 6 mei en dat is de jaarlijkse feestdag van mijn schoonfamilie: Slava. Of om precies te zijn: sint Joris, de beschermheilige van de familie. Die wordt op 6 mei gevierd. Elke Servische (voorheen Joegoslavische) familie heeft een eigen beschermheilige en daarmee een dag om die heilige te vieren. Die dag heet Slava.
Mama Milka
Toen Dejan z’n moeder nog leefde (we noemen haar nu nog altijd mama Milka), zijn we een aantal keer naar Belgrado geweest om Slava te vieren met (schoon)mams. Zij maakte dan met wat van haar vriendinnen allemaal traditionele gerechten en dan werd er een mega uitgebreide, feestelijke lunch verzorgd voor veel gasten. Ter voorbereiding op die lunch, zaten alle dames die waren uitgenodigd, die ochtend bij de kapper (vaak was dat een ‘underground kapper’ in de garage van een van de flatgebouwen) om zich te laten optutten voor het grote gebeuren. En dan kwamen ze allemaal op hun deftigst aan tafel. Een hele happening was ‘t, lief en leuk.
Ook de laatste keer dat (schoon)mams nog leefde met Slava, vierden we bij haar in Belgrado, gelukkig. Ze zat toen al in een verpleeghuis en kon geen feestlunch meer verzorgen, maar wij hebben in haar kamer voor die dag een eettafel met stoelen laten neerzetten, dat vervolgens heel deftig gedekt en bij wat restaurantjes allerlei Slava-gerechten gehaald. Dat deed haar goed, zagen we. Ze was ook regelmatig bij ons op bezoek trouwens, dan kwam ze een weekje logeren en vierden we ook Slava samen.
En nu
vieren Dejan en ik het alweer jaren met z’n tweetjes, soms met anderen samen ook. Niet meer alles volgens traditie, maar wel echt ‘in de geest van’. Daarom bakte ik een feestelijke cake, met tijm en citroen. We eten ‘m niet helemaal alleen op, morgen hebben we een superleuk creatief overleg (waarover ik verder niks mag zeggen, omdat nog lang niet zeker is of het lukt bij de andere partij die ons vroeg) en we hebben ook nog een bakkie met bezoek. Dus we delen ‘m twee keer, wel zo leuk ook.
Dit is het recept van de cake. Het recept is in Nederland van Rutger van den Broek, maar de Britse Nigel Slater (blijven wij fan van) kwam er jaren eerder al mee in een van zijn kook-tv edities (wij volgden dat fanatiek). De cake maakten we destijds met Kerst (ik denk 2011). Nu dus in de lente met ons eigen dierbare dagje Slava.
Mooie herinneringen moet je vieren. Rijke achtergronden ook. En die hebben we allebei ❤︎
Fijne dag.
Kiki
A little note from me:
Celebrating Slava with Kiki brings back all the warmth and joy of this dear family holiday. Kiki helped me make it our own, adjusting it to our life here and now, and for that, I am proud and very grateful. Oh, and the cake is sooo yummm!
Dejan