Cadeautje voor onszelf

We hebben gisteren geluncht bij Plek NMGN (bij de Houtwerf) en dat was weer een feestje.

En bij een feestje hoort een cadeautje, toch? We konden de koffiemokken uit de ‘mini shop’ van Plek niet weerstaan en kochten er 2. Dat was leuk uitpakken thuis. De kopjes drinken fijn en dat wisten we al, want je krijgt de koffie bij Plek uit dezelfde mokken. Ze zijn van HK Living en allemaal handgeglazuurd, waardoor geen enkele mok exact hetzelfde is. Ons plannetje is om er nog meer te verzamelen. Zo nu en dan een meenemen als we bij Plek zijn. Niet te vaak, het moet een cadeautje blijven; gewoon af en toe, ha!

Plek (klik hier voor meer info) is voor ons toch wel DE plek hier in de omgeving. Buiten fijn, binnen fijn, heerlijk eten, prima koffie, lekkere borrel hapjes, goeie inrichting, fijne bediening en een winkeltje om hebberig van te worden.

Ja. Meneer en mevrouw Boslust-Boomhut vinden Plek een topplek.

Ik vind Buuv (een ander, relatief nieuw horeca plekje in de nabije omgeving) ook een super initiatief. Maar toch, als ik echt eerlijk ben: Plek is fijner. Dejan heeft dat nog meer, die heeft zelfs maar heel weinig met Buuv.

Dat ik het bij Plek fijner vind, zit ‘m bepaalde dingen.

Bij Buuv was het afgelopen week bijvoorbeeld heel erg vol binnen. Die 1,5 meter (waar elke horeca tent zich helaas aan moet houden) was totaal niet meer gewaarborgd. Onze buren zaten gewoon veel dicht op ons, aan beide kanten zaten we eigenlijk gewoon ingeklemd (wij kwamen als een van de eersten binnen maar daarna kwamen er nog veel meer gasten). Er werd een piepklein raampje geopend maar dan op een klein kiertje, schoot ook niet echt op.

Mijn buurvrouw en ik keken elkaar wat verwonderd aan, maar durfden er niet echt iets van te zeggen. Want de baas van Buuv had ons net daarvoor een uitgebreide uiteenzetting gegeven van zijn kijk op de coronacrisis. En die visie is vrij uitgesproken, geloof ik. Dat vind ik ook wel een enigszins oncomfortabel puntje van Buuv: de eigenaren zijn heel sterk ‘aanwezig’. ik wil eigenlijk gewoon lekker bijkleppen met degene met wie ik daar ben, niet met de baas. Je gunt elke horeca plek dat het goed loopt, dat ze de schade weer snel kunnen inhalen en je gunt ze de opluchting dat ze weer bezoekers kunnen verwelkomen. Maar ik kom er nog steeds wel voor mijn eigen plezier en dat van degene met wie ik ben, niet voor de baas die in verkapte vorm zijn gedachtegoed wil komen ventileren onder het mom van een ‘gezellig babbeltje’.Alleen: dat zeg je dan liever niet. Zoals we ook liever niet zeiden, dat wij wel graag die 1,5 meter ruimte zouden willen. We hielden onze mond, slurpten snel onze koffie op, betaalden en gingen zo onopvallend mogelijk de deur uit. Maar het is niet leuk. En ook niet solidair met andere horeca plekken waar ze wel veel moeite doen om volledig te dealen de maatregelen.

Bij Buuv hebben ze goddelijke koffie, lekkere hapjes en een prima terras, dat staat buiten kijf. En het is een super locatie, dat ook. Maar ik vind Buuv binnen niet zo fijn; te smal, te vol en te snel bedompt.

Plek heeft een joekel van een ruimte en dat is natuurlijk een enorm voordeel. Alhoewel je met zo’n grote ‘hal’ ook het risico loopt dat het ongezellig en kil wordt en te industrieel. Maar dat het daar juist warm, knus, verwelkomend, vrolijk, hip en tijdloos tegelijk is, zegt veel. Er is met talent en gevoel voor sfeer ingericht.

Echt, echt goed zijn voor je gasten is een vak apart, merk je dan toch wel weer. Overigens heeft Buuv heel lief personeel in dienst. Met een klein beetje ‘schuldgevoel’ zeggen Dejan en ik wel eens tegen elkaar: ‘de baas en bazin werken kennelijk niet vandaag; wel zo relaxt, zullen we nu even een bakkie doen?’ Natuurlijk blijven we met plezier een bakkie halen bij Buuv. En ik verheug me op een uurtje hangen op hun terras in de zon en een keer hun nu al befaamde picknickmand mee ‘t park in, samen met m’n lief.

Ik verheug me trouwens ook op het theehuis dat over niet al te lange tijd zal verrijzen in het Goffertpark, als de hoopvolle berichten kloppen. Want dat krijgen we er nog een fijne plek bij, naast het fijne Plek.

Plek NMGN – Hatertseweg 23 A, 6533 AB Nijmegen.

Goeie maandag gewenst allemaal.
Kiki