Bussssy beezzz!

Vrijdag 28 feb. 2020

Dan zoeven de dagen voorbij, zijn we druk in de weer met van alles en zo zitten we nu gewoon huppelepup!, alweer een week verder.

En waar zijn wij dan zoal druk mee?
Jee nou, van de helft van de tijd zou ik het je niet eens kunnen zeggen. Geen gewichtige zaken. Wel kleine fijne zaken. Koffie slurpen. Lieve dingen zeggen tegen elkaar, goeie gesprekken hebben, mooie meetings met anderen, spelen met Freek, katertje Jasper verwennen met lekkers en aandacht (knorrr knorrrr prrr prrrr!) en kletsen met kip Fiep die al een paar maanden een deel van de werkkamer voor zichzelf heeft. Met een zeil op de vloer, wat herkwerk eromheen en een dikke laag hooi, heeft mevrouw een riant scharrelgebied. En babbelen dat ze doet! Ze vindt het super gezellig als je de werkkamer binnenkomt en als Dejan aan het werk is. Ze laat het zich heerlijk aanleunen, het binnen-kip zijn. Kip-konijn is ze nu min of meer 😉

Minder leuk

Verder gaat er ook steeds (meer) substantieel tijd zitten in m’n lastige lijf, helaas pindakaas. Lastig lijf slurpt tijd in moeilijke dingen (o.a. de reuma die op sommige dagen fel is, met meer ontstekingen waardoor het starten van de dag lastig is en alles langer duurt) maar ook in positieve dingen zoals bewegen, een lange hete douche nemen en extra gezond koken. Gewoon het beste proberen te doen voor mijn lijf dat deels niet zoveel wil, maar wel wat meer als er goed voor gezorgd wordt. En dan nog zijn er ook prima dagen, waarop het rustig is en ik veel meer kan.

Doorlopend zijn er helaas ook zorgen en twijfels: wat is er nu weer aan de hand? Binnenkort weer een longonderzoek, in april naar de darmarts. Het blijft maar doorgaan en af en toe knak ik even. Maar dan hang ik een paar dagen ‘onder een dekentje’ (symbolisch) en kruip ik weer tevoorschijn om de draad weer op te pakken.

En wat dat bezige bijtjes zijn betreft: we zijn hier veel bezig met een ‘privé-project’ waar ik nog (steeds) beter niks over kan schrijven (vandaar ‘prive’, ha!) maar hopelijk en vermoedelijk kan ik dat over een tijdje wèl (foute cliffhanger hè…?).

Boekjes!

Ook zijn we lekker aan het werk voor onze boekjes. Het herinneringenboekje (dinsdag brainstorm 3 voor boekje 2!) en ons 1e keukenschriftje. Dat keukenschriftje heeft het thema ‘guilty pleasures, maar dan wat minder guilty’. Of: ‘lekker fout maar dan een beetje goed’, dat kan ook. Vorige week maakte ik tijdens de boekje-kookdag een broodje hamburger met bacon en kaas (en gegrilde groente erbij). Daarvan bleef alleen de kaas ‘normaal’, de rest heb ik vervangen voor gezondere varianten. De bacon maakte ik bij wijze van test van zowel aubergine als tempeh. Naar een recept uit Elle eten, maar ik heb het nog wel aangepast. In het boekje kun je t.z.t. lezen hoe (als je benieuwd bent 😉 ). Maar als je nu, as we speak, hopeloos op zoek bent naar een heel best alternatief voor dat goddelijke, knapperige, zoute, rookachtige plakje bacon (waarvoor een varken jammergenoeg intens heeft moeten lijden, wat het de smaak en knapperigheid niet waard is lijkt mij), dan zou ik dit vega recept uit Elle zeker eens proberen. Zowel de aubergine als de tempeh zijn goeie kandidaten, waarbij de aubergine sneller de knapperigheid verliest maar de tempeh iets dominanter van smaak is en dus iets minder de simpele baconsmaak heeft.

Bij een boekje-kookdag hoort ook het laten afkoelen van het gefabriceerde, het ‘stylen’ ervan, de foto’s maken en het recept (als het boekje-waardig wordt bevonden door ons allebei) helemaal uitschrijven. Vervolgens gaat Dejan er met zijn grafisch toverstafje mee aan de slag. We ontdekten dat de foto van het ‘broodje hamburger met bacon’ er nogal retro uit zag. Niet de bedoeling, maar ineens leek het ons wel een leuke voor het boekje: alles in retro sferen. Die lijn zetten we nu dus door. In de foto’s maar zeker ook daarna in de vormgeving. Inspiratie vinden we in de kook-o-theek-receptkaarten van m’n mams. Ken je die, de kook-o-theek? Echt en jaren 60-70 item Boordevol met receptenkaarten met al net zulke retro hapsels. Bovenaan zie je er een paar.
Anyway. Wat eerst dus per ongeluk gebeurde (gewoon een slechte foto gemaakt, ha!) is nu ons ‘unique selling point’, jaja…

Hieronder op de hap-fotocollage gaan we 2 foto’s gebruiken voor het boekje (keukenschriftje). Nummertje 1, het  ‘broodje hamburger met bacon’ en nummertje 3. Dat is een bord met witte bonen in tomatensaus. Ook zo’n guilty pleasure van mij: witte bonen in tomatensaus uit blik. Mierezoet want bommetjevol suiker, alleen dat kan al gezonder. Dat heb ik dus geprobeerd tijdens kookdag 2 gisteren. Verder maakte ik ook een pizza van een pita en de rijstevlaai met super weinig suiker (niet op de foto) maar daarvan moeten de foto’s opnieuw. En het koken/bakken dus ook. Geeft niet, we hebben de tijd, er is nog geen deadline. En het is super leuk werk om te doen, een prachtig (voorlopig) alternatief voor mijn kookproject van de afgelopen 10 jaar!

1 + 3: ‘broodje hamburger’ met bacon en witte bonen in tomatensaus voor het keukenschriftje
2 + 4:  Italiaanse soep met pita-pizza + hapjesavond op Freek z’n verjaardag: zelfgemaakte pitachips met guacamole, gevulde eitjes, hasselback patatoes, tomaatjes met mozzarella, en gemarineerde gebakken champignons.

Jarige Freek

Freek z’n ‘1-jaar-feestje’ afgelopen zaterdag was super cute. Vieren wat je zo dierbaar is, fijn. De koffiecake (gemaakt volgens dit recept) was goed gelukt (foto 5). Ik vulde de cake alleen niet met de koffieroom maar gebruikte het als een soort ‘drizzle’ over de cake.
Freek kreeg cadeautjes van ‘zijn’ gasten, zoals een lekkere kluif van Ingrid, heerlijke kauwsticks van Marit en van de puppy-oppasmeiden Kyra en Nina een geweldige hondenknuffel waar meneer meteen mee aan de slag ging! (foto’s 1 + 2). Dat ziet er dan mega schattig uit maar in feite is het gewoon een surrogaat prooi in Freek z’n ogen. Een prooi waar hij dan ook mee slaapt, dat dan weer wel. Van ons kreeg hij een snuffelmat die vet in de smaak valt. Lekker speuren naar je brokken, een beetje werken voor je voer. Leuk werk, volgens mij (foto 4).
Zaterdag ‘s morgens mocht Freek op bed spelen (foto 3) en we hadden de verjaardag van onze buurvrouw. Daar was Freek ook al de mascotte van de kamer dus het was een busy day voor jarige Frummel! En zondag gingen we alweer ‘uit koffiedrinken’ dus hield Freek maandag een relaxdag. Doet ie goed, kunnen wij nog iets van leren, ha!

Ons lieve katertje Jasper kan dat trouwens ook als de beste, chillen waar nodig. De laatste dagen zoekt ie de verwarming ook veel op. Aan Jasper merk je altijd dat het buiten kil is. Overigens begint ie al flink te verharen, daar merken we dan weer aan dat het voorjaar wordt (of al wekenlang te warm is, dat kan natuurlijk ook).

En nu: weekend!

We zitten nu knus samen een beetje te rommelen met muziek aan en morgen gaan we op pad met vrienden. Lunchen in Doesburg met z’n vieren (en Freek). Dinsdag was ik ook lunchen in Doesburg met een dierbare bekende uit Amersfoort, Johanna. Dat was een warm weerzien en fijn bij-bomen! We lunchten bij het Arsenaal in Doesburg en daar had ik iets dat ik zo zalig vond, morgen ga ik voor de herhaling. Brood met een gebakken visje (zonder jasje, gewoon vrij naturel) en kimchi erbij (gefermenteerde kool). Verheug me er nu al op om dat weer te proeven! En we hebben ook zin om weer bij te praten met Michiel en Jacqueline, dierbaar weer.

Ik wens je een fijn weekend.
Kiki