Brunch, boodschappen, boenen en boekjes.

Dinsdag 6 augustus 2019

Gisteren was een giga ‘aanpakdag’ bij familie Boslust. 

Gisteren kwam Jacqueline, onze vaste hulp in huishouding (wij noemen haar onze HiH, ha!😁) voor het eerst hier schoonmaken. Wij hadden vorige week al hulp, maar toen kwam Rachel die studente is en dit als vakantiewerk doet. Rachel was trouwens meteen gecharmeerd van ons huis en deed allerlei ideeën op voor zichzelf, zei ze. Wij van Boslust glunderen natuurlijk!
En we kregen vandaag van onze verhuursorganisatie (iemand kwam overleggen over wat klachten die wij hadden) ook de complimenten over ons huis. De vastgoedconsulente vond dat zichtbaar is met hoeveel liefde wij hier wonen en dat wij bijv. onze keuken heel mooi hadden ‘verbouwd’. ‘Dat kom ik vaak anders tegen, wij zijn echt blij met huurders zoals jullie’, zei ze. Ze vertelde ons ook meteen even dat we in januari nu dan eindelijk die geplande grote verbouwing krijgen waar ze het al 2 jaar over hebben. We’ll see…

Maar ik wijk enorm af van mijn padje. Dus effe opnieuw, ha!
Sinds gisteren dus, hebben we nu de vaste hulp van poetskoningin Jacqueline. Wij zijn haar eerste klanten via de thuiszorgorganisatie maar hiervoor had Jacqueline een eigen schoonmaakbedrijf. Nou, dat was te merken, wat heeft die aangepakt zeg! Met goeie shoonmaakspullen, en een zeer praktische instelling ging ze super voortvarend aan de slag. Het resultaat is een heerlijk schone bovenverdieping en een grondig schoongeboende badkamervloer. Woensdag komt ze weer en gaat ze beneden aanpakken. Echt een enorme aanwinst voor ons!

Poetsplan

Komende 2 maanden blijft zij sowieso 4,5 uur per week onze hulp, maar zij en wij hopen dat het daarna structureel  voor minimaal 2 uur per week mag blijven. Die kans is groot, we hebben daar volgende week een gesprek over met de WMO medewerker van de gemeente. Dat is iemand die ontzettend helpend heeft meegedacht met ons in de afgelopen ‘noodperiode’ en die er ook echt super snel actie op heeft gezet. We hebben er vertrouwen in dat zij goed kan inschatten met ons samen wat er straks aan structurele hulp in de huishouding moet en mag blijven. Intussen heeft Jacqueline, onze HiH dus, voor deze twee maanden dat we op 4,5 uur hulp per week zitten, een heel poetsplan voor ons paleis gemaakt en dat stemt ze dan ook nog es prima af met ons. Super fijn dat het zo kan.

Actiedag

We waren zelf ook voortvarend bezig gisteren. Hebben boodschappen besteld voor de hele week, een weekmenu bedacht, data ingepland voor allerlei zaken, kleine huishoudelijke dingen gedaan, een stukje gewandeld met Freek.
Dat laatste is nog best een ‘project’ met Dejan z’n kwetsbare enkel maar het gaat goed.
Met tijd. En rust.
Alles doen met tijd en rust.
We waren eigenlijk best nog wel gehaast ‘hiervoor’, beseffen we nu pas…

Genietdag

Zondag hielden wij een luilekkerdag. Ik maakte wel een zondagsbrunch (foto bovenaan) waarvan alledrie de gerechtjes de moeite van het delen waard zijn. Dus ‘k heb een paar tips voor je 😊. Dat was trouwens voor ‘t eerst zondag, dat ik echt uitgebreid heb gerommeld in de ‘nieuwe’ keuken (ik zit nog wel op de maximaal toegestane dosis pijnstillers) en dat was een feestje, tante Boslust was in haar nopjes joh! Die brunch was super simpel en toch feestelijk, gezond en lekker. We hebben er zelfs een glas spritzer bij genomen, oh oh…

Ik maakte twee hartige hapjes: gevulde eitjes en een komkommer-paprika-chorizo hapje. Met vega chorizo van de Vegetarische Slager. Die chorizo is prima. Er is sowieso zoveel lekkers en gezonds te krijgen op vegagebied…! En heb je in het nieuws gezien hoeveel dieren er alleen al de afgelopen maand weer zijn omgekomen bij stalbranden, door de hittegolf, enz…? Check die vega-schappen in de supermarkt eens, er zit echt lekker spul bij.

Voor de gevulde eitjes is dit een leuk receptje. Ik had alleen geen bieslook dus ik maakte ze af met paprikapoeder, da’s lekker een snufje zoetig.

Het snelle chorizohapje maakte ik van plakjes komkommer (± halve cm dik) met daarop wat kerrie-mayo (gewoon 1 flinke eetlepel mayo mengen met kerriepoeder, citroensap en peper naar smaak), daarbovenop een dubbelgevouwen plakje (vega) chorizo en bovenop een stukje rauwe groene paprika. Lekker!

Brunch-toet: bananen in een jasje. Ik gebruikte dit recept. Erg lekker, niet al te ongezond, al deed ik er kwark met een drupje honing bij i.p.v. maple syrup, dan is het nog wat verantwoorder, ha!

Boekjes nieuwe stijl

Er gaat het een en ander gebeuren rond ons boekjesconcept.

Allereerst gaan we aan de slag met het laatste boekje in de abonnementreeks. We willen meer vrijheid, en niet vastzitten aan bepaalde momenten in het jaar dat ze uit moeten komen. We hebben de laatste tijd geen nieuwe abonnees meer ‘aangenomen’ en dus stoppen de laatste abonnementen met het aankomende (herfst)boekje. Daarna gaan we de boekjes maken in ons eigen ritme en met onderwerpen die niet perse aan het seizoen gebonden zijn. We hebben al een ‘vrij’ onderwerp in gedachten en gaan daar na ons volgende en laatste abonnementsboekje, meteen mee aan de slag. Zin in!

Ook zin in: boekjes maken voor de bewoners van Beverode, een instelling voor ouderenzorg aan het eind van de straat bij ons in de wijk.
We kwamen vorige maand op het idee om onze boekjes ook specifiek voor deze doelgroep te gaan maken. En dan met name voor mensen met dementie. Blije boekjes die herkenning geven, hopelijk ook een glimlach en een ‘oh ja erlebnis’. We klopten met ons idee aan bij Beverode in onze wijk. Dat is dan weer onderdeel van Attent, een grote organisatie in onze regio. Daar werd ons idee meteen met open armen ontvangen.
Rob, eventmanager, ging met ons rond de tafel en vervolgens concludeerden we alledrie: ‘hier gaan we voor, dit moet gewoon een echt project worden’.

Daarna werd alles heel snel in gang gezet door Rob. Ik had nog een 2e overlegje met Rob en Bea, de activiteitenbegeleidster daar. We gaan samen met Bea en met een groepje bewoners voor elk nieuw boekje het materiaal verzamelen in speciale brainstorm-middagen waar wij ook bij zijn. Daarna gaan Dejan en ik dan steeds aan de slag met wat er aan informatie uit die brainstorms komt, en maken wij er een mooi boekje van, in stijl van onze huidige boekjes. Elk nieuw uitgekomen exemplaar wordt ‘gezellig gepresenteerd’ en daarna worden de boekjes verspreid over alle locaties van Attent in onze hele regio, hoe leuk is dat!

Het eerste boekje wordt met een feestelijke middag gepresenteerd op 25 november en heeft als thema december. Of eigenlijk: ‘december vroeger’. Het is de bedoeling dat we 3 a 4  boekjes per jaar maken en het is een project voor onbepaalde tijd. We doen dit vrijwillig, de drukkosten worden betaald door de instelling. En we hebben er enorm zin in!

Het voelt fijn om weer een maatschappelijke bijdrage te leveren. Ik heb geen mentorschap meer en met pleegzorg zijn wij (zeker voorlopig) ook gestopt. Maar met het maken van onze boekjes belasten we onszelf niet fysiek en kunnen we iets moois doen voor anderen, met iets waar wij zelf sterk in zijn.
Uiteraard blijven we onze ‘eigen’ boekjes ook maken (losse verkoop, en voor vrienden en bekenden gratis) en uiteraard gaat mijn  kookproject ook gewoon verder, zodra ik iets minder last heb van mijn lijf. Ik heb veel inspiratie opgedaan en hoop volgende maand weer te kunnen beginnen, maar dat moet ik even rustig  aankijken nog.

Anyway, genoeg gebabbeld.
Wij duiken nog even onze zomeravondtuin in voor wat krekelconcert, een drankje en een snuf zomerzachtheid. Hieronder nog een ditjes & datjes fotocollage met vooral veel Freek. Omdat ie zo leuk is!

Tot gauw.