Zomer (2)

Zomeravonden (en -morgens) wat zijn ze toch fijn! En oh ja: ‘k heb ook wat hap-tips. 

Gelukzalige momenten zijn ‘t, als de boel na een warme dag wat afgekoeld is en er een zacht zomeravond -of vroege morgen- briesje staat. Gewoon even niks doen en met je snufferd in dat lekkere zuchtje zomerwind hangen.

Koppie koffie of een slaapmutsje (alleen bij iets feestelijks zoals met ‘t boekje gisteravond -foto hiernaast) en een beetje bomen samen. De dag nog even doornemen of plannetjes maken en heerlijk in de luwte langzaam loom worden of juist wakker.

Zomeravonden zijn speciaal. Vooral na een bloedhete dag. Dat alles potdicht moest om de warmte buiten te houden (een potdicht huis, I hate it!) en dat je dan ‘s avonds de boel weer opengooit en voelt: ha ja, lekker! Het gloedvolle licht dat steeds meer dimt, een dekentje van rust dat over alles valt en dan nog een uurtje staren in het vlammetje van een kaarsje. Vredig en fijn.

 

 

 

Met een dakterras van 40 vierkante meter is er altijd wel ergens een plekje in de schaduw, zolang dus (zoals ik gisteren schreef) die wind niet te fanatiek blaast en raast. En deze dagen zijn perfect wat dat betreft. In de middag niet, dan vind ik het te heet. Maar de dag beginnen en eindigen op de daktuin geeft ons de ultieme zomerstemming.

Vanuit de keuken met je slaaphoofd plus een bakkie naar buiten stappen (ik had ijskoffie vanmorgen, liefdevol voor mij gefabriceerd door m’n lief!) en dan begroet worden met een snufje verkoelende wind op je wangen; beter kan de dag voor mij niet beginnen.

Maar: zo mooi als wij wonen, zo bewerkelijk is het hier ook -in de zomer op hete dagen. Wij moeten heel veel moeite doen om de ergste hitte buiten te laten. Vooral eind van de middag doet de zon een serieuze aanval op ons dakterras en appartement. Dan loopt de temperatuur binnen snel op. En door de manier waarop het appartement gebouwd is (vooral bedoeld om warmte binnen te houden), raken we de eenmaal opgebouwde warmte niet makkelijk meer kwijt. Dus checken wij heel nauwgezet de temperaturen buiten en gaat alles dicht zodra het buiten net zo warm is als binnen.

En ‘s nachts staat er een flinke ventilator in het open raam om de koelte naar binnen te blazen. Daarbij hebben we nog veel meer maatregelen; het is allemaal best veel gedoe. We wilden ooit een vaste airco laten installeren maar we hebben daar toch te grote twijfels over, om allerlei redenen. Wel hebben we twee super-, superfijne ventilatoren gekocht, twee jaar geleden (Smartmi van Xiaomi).

Gelukkig komt er een grote renovatie aan van het gebouw en wordt ons hitteprobleem ook echt aangepakt, als we de aannemer mogen geloven. Maar dat is pas over pakweg een jaar en dus moeten we het deze zomer nog zien uit te zingen. Dat lukt ook redelijk, maar dus alleen met discipline en de nodige do’s en don’ts. Een daarvan is: geen warmte gebruiken bij het koken. En dus verzinnen we maaltijdsalades, laten we eten bezorgen of maken we koude hapjes, zoals hieronder.

Nummertje 1 spreekt voor zich: tortillachips. Als je effe oplet en je neemt die met de laagste nutri score (deze heeft B) dan ben je niet al te ongezond bezig. Met daarbij (4) zelfgemaakte guacamole. Die op rechts (nr 5) dat is een heerlijke tonijnsalade, specialiteit van mijn husband. Die maak je zo: blikje tonijn losmaken in een kom. Paar fijngesneden augurken erbij doen, gehalveerde zilveruitjes, peper en zout, olijfolie, knoflookpoeder en desgewenst ook uipoeder. Mengen en serveren met kalamata olijven (nr. 6). Dan hebben we nog nummer 3: zelfgemaakte hummus. Recept: klik hier. Erg lekker om komkommer (2) doorheen te halen, als dip dus. En zo heb je heel wat voedingswaarde in je maaltje, hoef je niet altijd en eeuwig aan de maaltijdsalade en je maakt een klein feestje op tafel met al die hapjes. Dat alles zonder warmte te creëren in je keuken, hoera.

Vanavond eten we trouwens wèl maaltijdsalade, maar eentje die weer eens iets heel anders op ‘t bordje brengt; een tuinboontjes salade. Recept: klik hier
Wat je ook fabriceert, hap ze!

En een fijne zomeravond, dat ook. 
Kiki