Bijna Kerstmis!

Maandag 23 dec. 2019

Ah nee hé, dit kan toch niet…is het gewoon 23 december alweer! Dat is toch niet normaal, zo snel als alles gaat?! Nou ja, de tijd gaat snel, ikke niet. 

Dat infuus heeft er flink ingehakt, ik voel me bijzonder brak. Maar…! Vanmorgen stapte ik voor ‘t eerst sinds maanden en maanden uit bed zonder dat het giga zeer deed om op mijn voeten te gaan staan! Het spul begint te werken volgens mij… Of het moet een restje prednison zijn dat ze erbij gaven in het infuus. Dat was bedoeld tegen allergische reactie (heeft lekker geholpen dan ahum!) en misschien pik ik er nog een restje voordeel van mee nu. Maar ik hoop (en vermoed voorzichtig) dat het de rituximab is die begint te werken. En dan hoop ik ook heel erg dat er komende tijd niet al teveel gaat ‘bijwerken’.

Nou ja, laat ik er maar even niks meer over zeggen nu en voorzichtig genieten van dit succesmoment van vanmorgen…

Baksel!

Dit hierboven is de versiering voor de kersttulband die ik heb gemaakt. Vorige week al gebakken en ingevroren, vandaag versieren, morgen op tafel. Het is een tulband gemaakt van tulbandmix uit het bakschap van de supermarkt en die heb ik gevuld met rozijnen, cranberries en en mix van gedroogde en geconfijt fruit. Dat alles had ik eerst gemarineerd en ingekookt in rum-essence en port, met een zakje vanillesuiker. Door het cakebeslag gedaan en dan bakken dus. Verder maakte ik een topping van dit recept. En omdat ik dit jaar nou eens niet die (wel echt zalige!) klassieke kersttulband wilde maken (waarvoor je gedroogd fruit dagen lang laat trekken in de rum), koos ik voor een heerlijk oubollige retro kerstcake zoals we hem misschien allemaal wel kennen: met kerst-kleurige nepkersjes. Bigarreaux heet dat nog best deftig. Niet te vreten, maar zodra je die dingen op de cake legt, is je baksel in een klap fantastisch retro feestelijk. Laat je de gele ‘kersen’ weg en neem je alleen de rode en groene dan heb je simpelweg 100% kerst op tafel. En je haalt de ‘kersen’ er makkelijk vanaf dus who cares dat ze misselijkmakend zoet zijn, naar levertraan smaken en overal aan blijven kleven. Ze zijn nog steeds te koop, ook gewoon in datzelfde bakvak. Zin in iets bakken? Zin om nog wat extra stress aan je kerst-to-do-lijst toe te voegen? Hup, naar de winkel voor bakmix + bigarreaux en bakken die old school kerstcake!

Kerststress…???

Hier bij Boslust geen stress trouwens, dat heb ik lang geleden al afgezworen. En er zijn wel ergere dingen om je druk om te maken, ha! Hier hebben we heel ontspannen hartstikke zin in kerst, en alles is onder controle. Omdat we onszelf niet gek laten maken om een paar feestdagen.

Want hé: het is FEESTdagen, weet je nog? En feest associeer je toch niet met stress, of wel…? De feestdagen zijn in mijn leven de laatste jaaaaren in elk geval echt een feestje. Omdat ik niet meer meedoe met wat ‘men’ zegt dat feestelijk en de norm is, maar omdat ik samen met meneer Boslust alleen nog maar doe wat wijzelf  feestelijk en fijn vinden. Kan ik je aanraden (mocht je wel in de stress hangen deze dagen), maakt het allemaal een stuk leuker.

Je kunt die tafel wel perfect gedekt willen hebben, je huis brandschoon (oke, ik heb makkelijk praten want morgenochtend komt de hulp ons huis poetsen…), je outfit tip top willen, je haar helemaal in shape duwen, volgens de standaard normen met je familie aan tafel gaan (zodat ook jij kan schrijven op je social media: #familytime en bij de grote club mag horen) en je boom helemaal naar jouw hand hebben gezet, maar als jij daardoor in de kerstkramp geschoten bent is er geen flikker aan, aan jouw tafel met het perfect plaatje. Dan voelt iedereen die strakgestreken glimlach als nep en als kramp.

Dus als je het echt goed wil hebben met kerst: hou op met al die perfecte poespas (of geniet ervan!), geef jezelf een vette schop onder je reet, een stevige klap op je smoelwerk en ga als de donder NU, vandaag nog, zorgen dat JIJ het fijn hebt zoals jij dat wil. Gooi Instagram op slot (zit je daar nou nog steeds als een hijgerige verslaafde suffe plaatjes te maken?!), gooi facebook in de pauze, kijk niet meer naar hoe de buren het doen of die ene vriendin die geen vriendin is, en je schoonzus kan ook de rambam krijgen met haar ‘scandinavisch wonen’, jij mag doen wat jij wil. Toch? Je bent toch volwassen?

Zo, dat was de preek van de week, ha!
Doe ermee whatever you wish natuurlijk. Maar als je je aangesproken voelt, heb je nu nog 2 dagen de tijd om te oefenen in loslaten, laat losssss, oh oh… Kijk: ik weet er natuurlijk alles van, ha! Been there, done that. Behalve die Instagram, dat heb ik nog geen 4 dagen uitgehouden voordat ik met een hele dikke klem op m’n keel zo hard mogelijk wegrende. Maar ik weet hoe het is om te proberen ‘te voldoen’. Inmiddels ben ik daar al een tijd lang grotendeels van bevrijd en dat is me toch een rijkdom… Dus wees es lief en doe jezelf dit cadeau. Omdat het kerst wordt.

Anyway. Nog een dag en dan is het Kerstmis, en op de een of andere manier vind ik dat altijd weer fijn.

Morgen meld ik me nog even en voor nu: flensjes bakken voor onze pre-xmas-lunch en dan effe aan de wandel! Hieronder mijn voorbeeld voor bovenstaande retro kersttulband. Niet zo rijk gevuld met tussenlaagjes enzo – want hé, geen kerststress!- maar wel geïnspireerd op dit (nogal vage) plaatje, van Koopmans.

Kerstige groet en bis morgen!
Kiki 🌲