Bakken voor bezoek (en nog een kooktip)

Ik ben en blijf een keukenmeisje. Van koken en bakken word ik rustig.

Een taartje op tafel is zo fijn feestelijk, en we houden hier enorm van een geurig brood in de oven. Bovendien vind ik het super leuk om dat alles te fabriceren, rommelen in de keuken maakt me gelukkig. Om te voorkomen dat wij tonnetjerond worden van al mijn baksels, maak ik meestal iets als we bezoek krijgen zodat we het niet alleen opeten. Ook de afgelopen dagen zette ik het bezoek weer homemade baksels voor. En Dejan toverde een smulmaal op tafel! 

Appeltaart met veel minder suiker

Zondag kwam Ingrid en ik bakte een appeltaartje voor bij de koffie. Maar er is iets leuks met dat taartje: het deeg is veel minder zoet, en de vulling juist zoeter dan normaal.

Doordat in het deeg veel minder suiker gaat (omdat de zoetige smaak juist in de vulling zit), is je taart iets minder ongezond. En in de vulling van appels, rozijnen en nootjes gaat dan wel meer zoet, maar daarbij kan je ervoor kiezen om dat niet met suiker te doen maar, zoals ik deed, met stevia bijvoorbeeld. Appels en rozijnen zijn al zoet, als je daar lekker veel kaneel (ik deed ook wat druppels vanille-essence) en wat steviadruppels doorheen doet, plus een piepklein beetje suiker (zodat de vullig wat karemeliseert), dan heb je echt een lekkere taart met veel minder suiker.
Het is niet mijn eigen recept, ik heb het van Pauline’s Keuken, waar ik wel vaker rondsnuffel als ik een betrouwbaar recept zoek. Dit is de link naar de appeltaart. Wat ik er ook fijn aan vindt: er zitten simpele ingrediënten in. Geen bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, gewoon bloem, ei, boter en wat suiker plus de vulling.

Enige nadeel: hij valt makkelijk uit elkaar en ziet er dan ook wel heel ‘rustiek’ uit in mijn geval. Het deeg kon wel iets smeuïger, ik denk dat ik volgende keer een scheutje melk of zelfs wat yoghurt toevoeg aan het deeg. Maar de smaak en de textuur zijn to die for, en dat met zoveel minder suiker. In totaal gebruikte ik (door de stevia voor de vulling), maar ± 60 gram suiker.

Choco-vanille-koffiecake

Daar heb ik nou weer geen foto van, helaas pindakaas.
Ik maakte voor gisteren met vriendinnetje Annelies een cake volgens hetzelfde idee als de appeltaart: geen kant en klare bakmix (gebruik ik sowieso maar heel weinig), geen zelfrijzend bakmeel en ook geen bakpoeder. De cake bestaat uit gewoon wat basisingrediënten, waar ik dan een eigen twist bij bedacht. Ik maakte namelijk van deze cake, een marmercake en mixte 5 eetlepels cacao met 3 theelepels oploskoffie, voor een choco-mokkasmaakje.

Alleen…de oploskoffie maakte het voor mij een tikkeltje bitter. Lekker pittig bitter vond ik, maar toch. Lies en Dejan hadden dat helemaal niet en vonden ‘m perfect van smaak. ‘The yummiest cake ever!’ verklaarde mijn husband zelfs.
Het gekke is, de spinazie smaakte me van de week ook al bitter, terwijl ik dat eerder nooit had. Maar ik heb mijn eerste pil van de nieuwe reumamedicatie genomen (nu we mijn infuusbehandelingen op ‘corona-pauze’ hebben gezet) en ik las gisteravond dat smaakverandering (bitter vooral) bij de bijwerkingen hoort. Raadsel meteen ontrafeld.

Of ik iets teveel oploskoffie had gebruikt of dat het puur de reumamedicatie was waardoor (alleen ik) dat bittere smaakje had, weet ik dus niet zeker. Smaak blijft heel persoonlijk. Ik raad je aan om de cacao eerst te mengen met 1 tl oploskoffioepoeder (NIET aangelengd met water) en even te proeven met een klein beetje beslag of het dan te bitter wordt naar je smaak.

One pan pasta

Terwijl Lies en ik lekker struinden door de omgeving (ze was super enthousiast over het feit dat onze woonomgeving nog steeds zo bosrijk is, echt leuk!) en wij mooie gesprekken voerden over het leven, kookte mijn lieve husband een zalig maaltje voor ons drieën: one pan pasta. De gedachte is dat je alle ingrediënten, ook de pasta zelf, samen in een pan opzet en dat ze samen gaarkoken. De tomaatjes, knoflook, ui en spinazie (o.a.) koken tot een lekkere saus en de pasta is precies gaar. En helemaal doordrenkt met de smaak van de saus. Niks pasta afgieten, hij gaart in die saus. Een leuke manier van koken en we smulden van dit fantastische comfort food. Lekker met een salade erbij.

Vanavond eten wij hartstikke Hollands: aardappel, vlees, groente. Maar dan wel vega vlees, en roergebakken tuinboontjes met sugar snaps.

Voor straks: eet smakelijk!
Kiki 

#Tips
#Keukeninspiratie
#Keukenmeisje
#EnJongen
#KokenenBakkeninonzeBoomhut